Едуар Филип

Френският премиер Едуар Филип подаде оставка от поста ръководител на правителството, съобщи Елисейският дворец. С него се оттегля и цялото правителство, информира АФП.

Президентът Еманюел Макрон е приел оставката.

Филип е министър-председател на Франция от 15 май 2017 г.

В кратката декларация не бяха посочени причините, но оттеглянето на кабинета беше очаквано, след като Макрон обеща нов курс през последните две години от мандата си.

Вчера френският президент обяви, че ще има „нов екип“ на правителството, потвърждавайки коментарите в медиите за предстоящи промени в състава на френския кабинет и не уточнявайки дали Едуар Филип ще остане министър-председател.

„Трябваше да направя избор за тръгване по нов път. Това са нови цели за независимост, преустройство, помирение и нови методи за тяхното прилагане. Зад това ще има нов екип“, казва Макрон в интервю за медиите, без да дава никакви подробности относно евентуалните промени в кабинета.

 

Говорейки за Едуар Филип, който спечели изборите за кмет на Хавър в неделя, Макрон подчерта, че министър-председателят е свършил „чудесна работа“ от три години.

„Проведохме важни исторически реформи – често в много трудни условия. Той провежда важни реформи и ние изградихме отношения на доверие, които от определена гледна точка са уникални за историята на Петата република“, каза френският лидер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!