Петата най-голяма банка в България – Първа инвестиционна банка – е увеличила капитала си със 195,4 млн. лева, изпълнявайки изискванията на Европейската централна банка.

Увеличението на капитала на ПИБ бе последното условие, което България трябваше да изпълни, преди да продължи по пътя си към Банковия съюз и „чакалнята на Еврозоната” – двугодишният задължителен предшественик на еврозоната. София се надява да се присъедини и към двете през тази година.

Комарек също ще има дял

Държавната Банка за развитие купи 18,35% от акциите на ПИБ. А частният инвеститор е фондация „Валеа”, собственост на чешкия милиардер Карел Комарек, който придоби 7,87% от „Фибанк”.

Това е първата българска банка, в която Комарек ще има дял. Чехът е собственик на KCG group, която контролира един от най-големите оператори на лотарии в Европа, SAZKA, и се занимава с нефт и газ, ИТ и инвестиции. Списание „Форбс” оценява състоянието му на 3,6 млрд. долара.

Акциите са два пъти по-скъпи

„ПИБ увеличава капитала си със 195,5 млн. лева, което ще доведе до коефициент на обща капиталова адекватност на банката до 22,5% в сравнение с 19,6% в края на март“, казаха от банката.

Новите акции бяха купени от двамата инвеститори по 5 лева на акция, което е два пъти по-скъпо от текущата пазарна цена. След съобщението от вчера, акциите на ПИБ се покачиха с 3,1% до 2,66 лева.

Правителството заяви, че коронавирусната криза е ударила апетита на инвеститорите и държавата трябва да се намеси, за да гарантира, че България ще изпълни всички изисквания за влизане в „чакалнята“ на еврозоната.

Опозиционен политик подаде иск пред български съд, който оспорва решението на правителството да купи акциите на ПИБ за около 136 млн. лева – цена, почти двойна на пазарната.

Дяловете в ПИБ, собственост на българските бизнесмени Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, всеки от които има 42,5%, се разреждат след емисията, но заедно те ще останат мажоритарни акционери.

Останалите акции се търгуват на борсата в София.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!