ПИБ, Първа инвестиционна банка
Новите акционери заплатиха акциите на ПИБ

Първа инвестиционна банка успешно увеличи капитала си. Днес инвеститорите заплатиха акциите по новата емисия ценни книжа, съобщиха от банката. Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18.35% и „Valea Foundation“ със 7.87% – семейната фондация на най-големия хазартен бос в Европа.

„Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз. ПИБ, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“, каза Пол Шмид – Член на Борда на „Valea Foundation“.

Към 02 юли 2020 г. ПИБ увеличава своя основен капитал със 195 424 000 лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност на банката ще достигне 22.52% в сравнение с 19.57% към 31 март 2020 г. Банката продължава да изпълнява своята стратегия за кредитиране на малки и средни предприятия и частни лица.

„Valea Foundation“ е семейна фондация на Карел Комарек. Тя има многобройни инвестиции в Европа и САЩ.

Карел Комарек
Карел Комарек /снимка: komarekfoundation.org/

Карел Комарек от Чехия, е един от водещите бизнес предприемачи в Централна Европа. От декември 2017 г. Комарек също така е съпредседател на Комитета по изкуства към Центъра за сценични изкуства „Джон Ф. Кенеди“ в столицата на САЩ – Вашингтон. Неговото име се появява и в сигнала на Васил Божков от прокуратурата, чийто текст бе публикуван от „Биволъ“. Там Божков твърди, че натиск от страна на управляващите е провалил негова сделка за продажба на бизнеса му на Sazka Group, който принадлежи именно на Карел Комарек, известен като най-големият хазартен бос в Европа. Според Божков офертата е била за 1 млрд. за 51% от вече цакритата „Национална лотария“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!