Демонстративното нежелание на господин Борисов да се провери автентичността на аудиозаписа е най-малкото странно, защото не става въпрос просто за него, а за министър-председателя на България и за държавата ни, която е дълбоко дискредитирана.

Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за разпрострения аудиозапис, за който се твърди, че е с премиера, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев каза, че този запис е: „груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие“ и демонстрира „арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление“.

„Ако Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, то фалшификаторът трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан”, заяви Румен Радев.

Той добави, че съответните компетентни органи трябва да си свършат работата в най-кратък срок, „защото това е от полза най-вече за държавата”.

„Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства“, посочи президентът.

Той определи като недопустимо България да излъчва подобен цинизъм пред канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, пред председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард и другите дами от европейската политика, от които пряко зависи националната ни амбиция за пълноценна европейска интеграция.

Новата служба по подобие на НСО

Всяко решение в сферата на национална сигурност трябва да се ръководи от ясни критерии за ефективност, ефикасност и безопасност. Моето решение относно закона (за МВР, с който се създаде още едно звено, което ще изпълнява функциите на НСО-бел.ред), ще го обявя в указания от Конституцията срок.

Това заяви държавният глава Румен Радев.

„Този закон трябва да потвърди, че отговаря на критериите, които изброих. Според мен той не отговаря”, посочи още Радев.

И добави:

„Това не е удар към мен, а към държавността”.

За придобиването акциите на ПИБ

Румен Радев коментира и купуването на акциите на ПИБ от Българската банка за развитие.

„И най-благородната цел не може да бъде оправдана с начина на нейното порочно изпълнение, особено когато държавата налива наши пари в частна банка без обяснение за капиталовия недостиг и рентабилността на това. Правителството на Борисов отдавна дължи отговор как и къде се харчат нашите пари”, заяви президентът Радев.

И добави:

„Да не забравяме, че подобна изкуствена стабилизация преди влизането във Валутния блок не винаги води до трайни решения”, каза още Радев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!