САЩ, безработица
Безработицата в САЩ спада

Американската икономика си възвърна 4,8 милиона работни места през юни, след като бизнесът започна да отваря отново в цялата страна. Нивото на безработица спадна с повече от два пункта до 11,1%, съобщи Министерството на труда.

Създаването на работни места на фона на пандемията от коронавируса е далеч по-високо, отколкото икономистите очакваха, и показва бързия темп на наваксване, след като хората, които бяха освободени, се върнаха на работните си места. Особено в тежко засегнати сектори като туризъм и ресторантьорство увеличенията на работна ръка са малко под половината от общия брой.

Отделен доклад на Министерството на труда показа, че загубата на работни места продължава, като миналата седмица 1,43 милиона души са подали искания за обезщетения за безработица, само малко по-малко от предходната седмица. Уволненията са средно 1,5 милиона седмично през последните четири седмици.

Но месечното възстановяване на заетостта е добра новина за президента Доналд Тръмп, който се нуждае от силна икономика, за да подпомогне кандидатурата си за преизбиране през ноември.

„Тези подобрения на пазара на труда отразяват продължаващото възобновяване на икономическата активност, което беше ограничено през март и април поради пандемията от коронавирус (COVID-19) и усилията за нейното овладяване“, се казва в доклада.

Данните показват, че броят на временно освободените работници е спаднал до 10,6 милиона, спад от 4,8 милиона преди това, а туризмът и ресторантьорстовото са добавили 2,1 милиона работници през юни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!