Асоциациите за защита на сексуалните труженички във Франция, засегнати от „изключителна финансова несигурност“ поради ограниченията за движение, за да се предотврати разпространението на коронавирус, призоваха президента Еманюел Макрон да създаде спешен фонд.

„Необходимо е да се създаде фонд за спешни случаи, който да позволи замяната на доходите по време на продължителността на мерките“, се казва в писмо до френския държавен глава от Федерацията Червен чадър, което обединява здравните общности на сексуалните труженички.

Фондът ще бъде „единственото решение за предотвратяване на поемането на рискове, свързани с извършването на сексуални услуги(…) Това е въпрос на общественото здраве“, се казва в писмото.

Тъй като не са в състояние да работят, за да се съобразяват с мерките за ограничаване, проститутките наблюдават спад на доходите им и са в „крайна финансова несигурност“, предупреждават от асоциациите.

Сексуалните труженички, малка част от които имат статут на самостоятелно заети лица, не могат да поискат помощ от 1500 евро, обещана от държавата на самонаетите лица, като компенсация за спад в тяхната активност. Асоциациите се опасяват, че „в краткосрочен план някои сексуални работници сред най-бедните, могат да сметнат, че са принудени да нарушават мерките, не заради удоволствие, а поради липса на поминък, защото това е въпрос на оцеляване“, гласи писмото до Макрон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!