Снимка: Pixabay

Ако случайно карате кола, в която е бил някой друг или може би просто се изнервите, че някой се е изкашлял върху кормилото на колелото или мотоциклета ви, никога не е имало по-добро време от това да ги хигиенизирате.

Дори и да сте останали без дезинфектант, пак можете да се погрижите за скутера, мотора, колелото или колата, за да се предпазите от заразяване с коронавирус.

Ето как ни съветва да направим това „Сабах“:

  • Най-напред вземете кърпа и изсипете малко сапун или подходяща за почистване течност. По-добре е да избягвате такава с агресивни съставки като алкохол или белина. В противен случай съществува риск да повредите материалите. Ако се притеснявате да не съсипете материите на интериора, първо я тествайте на място в малък ъгъл, който не се вижда, и вижте дали тя оставя отпечатък.
  • Внимателно избършете всички повърхности, които може да са докосвани (или – не дай Боже – са били подложени на кихане или кашляне) с чиста кърпа, навлажнена с малко сапунена вода или пяна. Оставете за момент да престои, след което избършете всичко отново.
  • Уверете се, че добре сте почистили волана на колата, лоста за предавките, сенника, таблото, дисплея на дигиталния екран и всякакви други бутони, превключватели или копчета за неща като радио, климатик или чистачки. Всеки механик ще изтрепне при мисълта да навлажните чувствителната електроника в устройствата на автомобила, така че се уверете, че платът е просто влажен, а не мокър.

Може би смятате, че бързо полиране на кормилото на вашия велосипед е достатъчно, но добре е също така да почистите лостовете за превключване на спирачките и предавките, както и катинара за заключване и даже звънеца.

Ако карате електрически скутер, трябва също да почистите бордовия компютър и контролния панел, но отново внимавайте да не допуснете в него да проникне влага.

Въпреки че досега няма категорично потвърдени случаи на човек, заразил се с коронавирус при докосване на повърхност, Световната здравна организация (СЗО) посочи предварителни проучвания, които предполагат, че новият коронавирус може да се запази на повърхности в продължение на няколко часа или дори дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!