Разрушенията в Чернобил /ляво/ и Фукушима /дясно/, колаж: Експрес

Днес изминаха 9 години от ужаса на Фукушима – най-голямта авария през 21 век и третата по мащаб ядрена катастрофа след атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки и аварията в Чернобил. Фукушима стресна целия свят, позабравил за Чернобил, и предизвика обрат в схващанията за развитие на ядрената енергетика на много държави, като с това породи ефект, който се усеща в световната енергетика и досега.

Снимка: US Navy

Аварията е породена от ужасяващо земетресение от 9 по Рихтер и последвалото го цунами, ударили Япония на 11 март 2011 г. При засичането на труса, работещите реактори автоматично спират процеса на ядрено делене в ядрата си. Поради спирането на реакторите и други проблеми с електроснабдителната мрежа, електрозахранването към реакторите спира и аварийните дизелови генератори се задействат автоматично. Те задвижват помпите, които циркулират охлаждаща вода през ядрата на реакторите с цел отвеждане навън топлината на ядрения разпад, който продължава дори и след спиране на ядреното делене. Земетресението поражда 14-метрово цунами, което преминава над морската дига на електроцентралата, наводнява зоните около блоковете от 1 до 4 и изкарва от строя аварийните генератори. Последвалата загуба на охлаждане на реакторите води до три случая на разтапяне на активните им зони, три водородни взрива и изпускане на радиоактивно замърсяване в блокове 1, 2 и 3 между 12 и 15 март. Басейнът с отработено ядрено гориво на 4 блок повишава температурата си на 15 март, но не кипи достатъчно дълго, за да оголи горивото.

Снимка: nhk.or.jp

Причините за аварията са технологични. Доклад на парламентарната комисия по инцидента съобщава, че „атомната централа не е била подготвена нито за силно земетресение, нито за цунами“. Комисията обвинява за аварията оператора – компанията ТЕПКО, както и правителствените служби по ядрената дейност. На 12 октомври 2012 г. ТЕПКО признава за пръв път, че не е предприела нужните мерки от страх, че ще така ще започнат съдебни дела или протести срещу ядрените й централи. Този извод се разминава със заключението от вътрешното разследване на ТЕПКО от края на 2011 г., че главната причина за аварията е била вълната цунами, чиято височина от 14 метра е надхвърлила прогнозите на сеизмолозите. Централата е разполагала със защитна дига срещу цунами, но тя е била висока едва 5,7 метра.

Снимка: Юрактив

В дните след аварията радиацията, изпусната в атмосферата, принуждава правителството на страната да обявява все по-голяма зона за евакуация около електроцентралата, която накрая достига 20-километров радиус. постепенно расте и оценката на инцидента по  Международната скала за ядрени събития.

Около 154 000 жители са евакуирани от населените места около централата поради повишаването на ситуацията с околната йонизираща радиация.

Голямо количество вода, замърсена с радиоактивни изотопи, се изпуска в Тихия океан по време на и след бедствието. Оценено е, че около 18 000 терабекерела радиоактивен цезий-137 са изпуснати в океана по време на аварията, а към 2013 г. около 30 гигабекерела цезий-137 все още се носят из водите. Впоследствие са построени нови стени по брега, които да спрат потока от замърсена вода към океана.

На 12 април за първи път катастрофата получава оценка седма /най-висока/ степен по скалата за ядрени събития. Японската агенция за ядрена и индустриална безопасност обяви инцидента „временно“ за 7-ма степен, което го поставя на едно ниво с този в Чернобил през 1986 година. Агенцията е изчислила, че количеството радиация, изтекло в околната среда надвишава най-малко 15 пъти нормата, необходима за поставянето на събитието в седма степен, въпреки че, това е едва 10% от количеството, освободено при инцидента в Чернобил.

Текущите работи по изчистването на замърсяването от засегнатите райони и електроцентралата се очаква да продължат 30 – 40 години, по оценка на ръководството на централата.

Оценката за жертвите на инцидента е много трудна, но се приема, че земетресението, цунамито и последвалата ядрена авария причиняват 22 000 жертви и безследно изчезнали. След инцидента се наблюдават много мутации в околностите на Фукушима – както след животинския, така и след растителния свят.

За разлика от Чернобил, днес всички видими следи от трагедията във Фукушима са почистени от японците. Всяко година по това време обаче Страната на изгряващото слънце и целия свят си припомнят ужаса и напрегнатото очакване в дните след 11 март 2011 година. Отдава се и почит на героите, участвали в справянето с аварията, някои от които платиха с живота си.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук