преброяване

До края на този ден ще преминем 2 млн. души, които са се преброили електронно. Това каза председателят на НСИ Сергей Цветарски  в ефира на Би Ти Ви. Към 6.00 часа тази сутрин са се преброили електронно 1 937 000 души. 

Очаквано най-голям процент на самопреброили се електронно е в София – 48.8%. На второ място към тази сутрин е Варна с 35.5% и изненадващо област Габрово – 30% електронно преброили се. Другите области са с около 30%, а някои са около 10% като Кърджали и Смолян например“, посочи Цветарски.

Той подчерта, че преброителите носят отговорност за провеждането на преброяването и опазване на данните от него и препоръча всекида се свърже с преброителя, ако е бил посетен, но не е бил намерен на адреса си.

Предвидена е глоба, но това може да се случи след приключване на преброяването, което завършва официално на 3 октомври. Трябва да се установи, че има целенасочено саботиране на преброяването, едва тогава може да се пристъпи към действия за глоба.

Около 20 до 30 минути отнема преброяването на едно домакинство с преброител. По думите му практически няма контакт между хората с преброителя, когато се предава кодът от електронното преброяване.

„Този код освен, че удостоверява, че човек се е преброил електронно, той съдържа информация за преброителния участък и броя на хората, които са преброени вътре, като на място се допълва информацията за сградите, която няма как да бъде предоставена с електронно преброяване“, заяви той.

Според него е предвидена е възможност да се провери всеки преброител. „Те имат бадж със снимка и защити срещу подправяне. Има и телефон – *2021, на който може да се подаде сигнал или да се отправи запитване за това, ако човек се е усъмнил. По думите му не е изключено удължаване на сроковете за електронното преброяване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!