На снимката: Гълъбин Парушев /източник: Фейсбук/

14-дневната карантина, която всеки, дошъл от друга страна, трябва да прекара в България, на практика обезсмисля разрешаването на работа на туроператорските фирми. Никой няма да отиде за едн ден на пазар и после да кара карантина, нито някой чужденец ще стои 14 дни, за да изкара една седмица почивка, заяви в интервю за „Дебати.бг“ управителят на туроператорска фирма Гълъбин Парушев.

„Това, което притеснява хората, е не толкова да пътуват, защото датите, които предлагаме за пътуване, са от средата на юли нататък, а ги притеснява карантината от 14 дни. Това е нещото, което възпрепятства не само тези, които са на екскурзия, а и тези, които имат предплатени почивки в Турция и Гърция. Те имат планирани отпуски за конкретно една седмица, а в случая трябва да са три седмици и хората нямат достатъчно отпуска… клиентите, с които ние разговаряме, са редовни клиенти на фирмата и редовно пътуват по двете дестинации – Гърция и Турция. Като цяло те искат да пътуват, но ги спира карантината от 14 дни. Едва ли някой ще иска да отиде за един ден някъде и после да стои 14 дни. Надяваме са на разума, който да проявят нашите управляващи. По-конкретно трите министерства – здравно, на туризма и транспортно – трябва да вземат съответните мерки, за да тръгнат нещата. Иначе това, че е пуснат туризъм в България, нищо не значи“ – заяви бизнесменът.

Той има и критики към начина, по който се проведе кампанията срещу каранавируса. По думите му мерките са били необходимост и са дали резултат, но всяването на страх е било много погрешно. Парушев не е оптимист за бързо възстановяване на сектора, защото освен заради страха, хората ще се ограничават дълго и заради изцедените си ресурси по време на карантината. Бизнесменът прогнозира, че те ще намалят разходите си за почивки и пътувания.

Пълното интервю с Гълъбин Парушев може да прочетете утре в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!