Парижкото летище „Шарл дьо Гол“ засили мерките за безопасност, след като мерките в страната започнаха да се разхлабват.

Над двеста безконтактни дозатора за алкохолни гелове за ръце са поставени по цялата територия на летището, направени са маркировки на пода, които обозначават правилното разстояние, на което трябва да бъдат хората. Всички кабини и гишета се дезинфекcират, а маските остават задължителни.

Франция е забранила пътуването на повече от 100 км и пътниците на летището трябва да показват декларации, които да доказват причината за пътуването – работа, училище или постоянен адрес.

От Парижкото летище заявяват, че мерките са насочени към избягване на физически контакт. Проверките за сигурност се извършват възможно най-безконтактно, като се използват метални детектори и скенери за тялото. Съдовете, които влизат в рентгеновата машина, се дезинфекцират след всяка употреба.

Летището Шарл дьо Гол, най-голямото във Франция, също инсталира термокамери, които измерват температурите на пристигащите пътници. Всеки пристигащ пътник с температура над 38 градуса ще бъде инструктиран да се тества за COVID-19.

Air France проверява температурите на пътниците, като всеки, който има температура над 38 градуса по Целзий, не може да се качи на самолета.

Второто най-голямо летище в Париж, Орли, остава затворено, но е възможно то да бъде отворено в периода до 26 юни, ако положението с коронавируса се стабилизира и ако европейските страни се споразумеят за протоколи за безопасност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!