Борислав Коларов
на снимката: зам.-кметът на Петрич Борислав Коларов
Борислав Коларов е заместник-кмет на Община Петрич с ресор „Финанси, Бюджет и общинска собственост“ от началото на тази година. Преди това е бил директор на Дирекция „Финансово-икономически дейности и управление на общинската собственост“ за Общинска администрация Петрич. Дълго време е работил в частния сектор, като преди да влезе в управлението на общината е бил директор на местния офис на „Експресбанк”.

  

Каква е обстановката в Петрич в момента. Как повлия коронавирусът на Вашата община?

Община Петрич не прави изключение във връзка с предприетите мерки в периода на извънредно положение. Бяха затворени редица хотели, ресторанти и не само. Положението обхвана и работещи фирми с над 100 души, като шивашки предприятия.

Неминуемо положението не е толкова добро, по отношение на бизнеса в община Петрич. Доста от фирмите трябваше да съкратят част от персонала си, да има необходимата дистанция между работещите. Това пък удължава сроковете за изработка на тяхната продукция.

По отношение на заведенията и ресторантите – те бяха затворени, считано до предпоследната заповед на министъра на здравеопазването, когато бяха отворени тези, които имат достъп до открити терени. Все още е забранено влизането и достъпът на клиенти в закритите помещения на ресторантите.

Тоест, бизнесът пострада най-много от кризата, така ли?

Не само бизнесът. Гражданите също. Знаете, че те все пак работят в този бизнес, а от там и доходите им намаляха. Така че, двустранно е.

Спаднаха ли оборотите на магазините и ресторантите, и увеличи ли се безработицата в община Петрич в резултат на тази криза, както и от липсата на пътнокопоток с Гърция?

Официални данни все още няма. Преди два дни очаквахме от Бюрото по труда в Петрич да ни бъде изпратена такава справка. Но по отношение на въпроса дали са спаднали оборотите – разбира се, че са.

От една страна забраната на хората да се движат без крайна необходимост пеша – добре знаете, че хората се движеха единствено до магазините за хранителни стоки и задължително трябваше да влизат с маски; само при крайна необходимост влизаха в други търговски обекти.

Но при положение, че доходите им са намалели, след като са били съкратени от работа или пуснати в принудителен отпуск, нормално е хората да пазят доходите си само за най-необходимото. Тоест, това довежда до спад в оборота на търговските предприятия.

По отношение на безработицата – имаме определено покачване в броя на безработните, на база на данните от 2019г. Но то най-вече се дължи и на факта, че доста българи се прибраха от чужбина. Не повече от 130 са новорегистрираните безработни, спрямо същия период на предходната година.

Знаете, че Гърция е една от предпочитаните туристически дестинации от българите. Традиционно през май хиляди хора се отправят към южната ни съседка. Но и много българи работят в Гърция, както и много гърци работят у нас. За вас, като погранична община, има ли по-специални регламенти за влизане и излизане от страната? Тоест, могат ли в момента гражданите на Петрич да преминават свободно в Гърция и обратно, без да бъдат подлагани на карантина?

Съгласно промяната в Закона за здравето и заповедта на министъра на здравеопазването от 14 май 2020г., тоест от вчера, бе въведена временна забрана за влизане на територията на Република България. В заповедта обаче има точки, по които се правят изключения. В това число влизат и погранични работници. Тоест, гърци, които работят в местни фирми, намиращи се в територията на Република България и в частност на територията на Община Петрич, могат да влизат.

На територията на община Петрич има много гръцки инвестиции, развиващи се във високотехнологичните производства. Те са свързани и с автомобилостроене, шивашки предприятия, различни производства на леката промишленост. Тоест, гръцките граждани, които работят в тези фирми са предимно инженери и специалисти. Доколкото местният оперативен щаб, граничните служби не създават проблеми на гръцките граждани, които попадат в разпоредбите на тази заповед. Но, според нас, това вече трябва да бъде двустранно. Тоест, на ниво външни министерства трябва да бъде разширен достъпът, не само на гръцки граждани, работещи в Петрич, но тази мярка трябва да бъде равнопоставена, по отношение на български граждани, работещи  на гръцка територия.

Тук е моментът да споделя, че ние сме изпратили писмо до Националния оперативен щаб, както и до Сдружението на общините, на най-високо ниво да се вземе някакво решение, така че да имаме двустранни отношения – достъпът на български граждани, които работят в Гърция, да бъде адекватен на този, който е у нас по отношение на гръцките работници.

През последните дни активно се говори, че Гърция подготвя двустранно споразумение с България и вероятно границите ще бъдат отворени от 1 юни. Това означава, че не малко българи ще тръгнат към Гърция. Това по какъв начин ще се отрази на икономиката в Петрич? След като има по-засилен трафик и в двете посоки, ще се увеличат ли и приходите?

Със сигурност приходите ще се увеличат, защото влизащите гръцки граждани на територията на Република България предимно посещават наши ресторанти, хотели и търговски обекти. Така че, съм убеден в увеличаване на приходите по отношение на местния бизнес. Но, за съжаление, в момента достъпът до работата на търговците е ограничен. Тоест, там, където има само затворени помещения, все още не могат да работят и достъпът до тях е ограничен.

Като погранична община, Петрич има ли нужда от по-специални грижи от страна на правителството?

Разбира се, че имаме такава необходимост. Според нас, мерките, които са предприети, като 60/40, по отношение на бизнеса, правителството трябва да предприеме по-облекчен режим, така че бизнесът максимално да не почувства спада в техните обороти. Тук не говорим само бизнесът, а и за семействата, които работят в съответни фирми, чийто оборот е паднал драстично през последните два месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!