граждани ЕС отказан достъп

Броят на граждани от ЕС, включително и с цел туризъм, с отказан достъп на Острова, се е увеличил през последните три месеца. Това се случва въпреки голямото намаление на пътуванията, заради Covid-19, показват данни на вътрешно министерство на Великобритания, цитирани от  британският вестник „Гардиън”.

Според статистиката общо на 3294 европейски граждани е бил отказан достъп, въпреки че правилата след Брекзит позволяват те да влизат без виза. За сравнение през първото тримесечие на миналата година е бил отказан достъп само на 493 европейски граждани.

Сега обаче те могат да бъдат спрени, задържани и депортирани, ако властите преценят, че идват, за да работят или да се установяват без да изпълняват новите критерии за виза. Очаква се броят на пристигащите от страни от ЕС рязко да се увеличи, когато бъдат напълно вдигнати ограниченията, свързани с коронавируса, но, както предупреждават експертите, в резултат на това със сигурност ще се увеличи и броят на задържаните и експулсираните.

Публикуваните данни потвърждават тенденция, която шокира някои европейски туристи, които допускайки неволни грешки, свързани с новите разпоредби, изведнъж се оказват затворени в центрове за задържане на британска земя преди да бъдат експулсирани.

Вестникът отбелязва, че след като е повдигнал въпроса пред министерството на вътрешните работи оттам са издали нареждане такива пътници да бъдат пускани под гаранция да прекарат при приятели и роднини, докато си уредят обратен полет.

От министерството освен това ясно заявиха, че хора, които имат уредени интервюта за работа не трябва да бъдат експулсирани, въпреки че вече е имало няколко такива случаи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

Междувременно от Института за изследване на обществената политика излязоха с тъжната констатация, че Брекзит е сложил край на свободното движение на хора между Обединеното кралство и ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук