Британският вестник „Гардиън“ публикува списък с повече от 34 000 имена на бежанци, загинали в опит да достигнат до страните от Европейския съюз. Той е съставен от обединението „United for Intercultural Action“, което събира повече от 550 организации, противопоставящи се на национализма, расизма, фашизма и дискриминацията на бежанците.

Публикуван по случай Световния ден на бежанците, документът от 56 страници обхваща период, започнал през 1993 г., когато 24-годишният бежанец Кимпуа Нсимба от Заир (сега Демократична република Конго) бе намерен обесен във временен център за настаняване пет дни след пристигането му във Великобритания.

Изданието отбелязва, че въпреки вниманието на международните медии върху миграционната криза, много случаи на смърт на мигранти остават недокументирани.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС ще обсъдят на 28 и 29 юни концепцията за реформа на европейската миграционна система и по-специално мерки по блокиране на смяната на страната по пребиваване след получаване на убежище. Те планират да обсъдят създаването на центрове в страните от ЕС за приемане на кандидати за получаване на убежище. Това трябва да се направи, за да се организира настаняването в ЕС на лица, на които ще бъде предоставено убежище.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук