Василий Небензя, Русия, китики,
на снимката: Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя

Русия се изправи пред огромни критики и почти единодушни обвинения в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк заради това, че омаловажава ролята си в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Ден след като премиерът на Великобритания Тереза Мей каза пред британския парламент, че двама членове на руската разузнавателна служба ГРУ за извършили атаката срещу Скрипал с „Новичок” през март, международната реакция дойде бързо и уверено. Предвождани от посланика на Обединеното кралство в ООН Карън Пиърс, много правителства се бърнаха срещу Москва.

Пиърс обвини Русия, че „си играе с животите на хората в Солсбъри”.

„Това е директно предизвикателство срещу международната система, основана на определени правила”, каза тя като добави, че „Москва е работила в паралелна вселена, а не по правилата на международния ред.”

Докато посланикът на Русия в ООН Василий Небензя седеше само през две места от Пиърс с каменно лице, тя обвиняваше Москва, че е пренебрегнала международното право по „безсрамен и безразсъден начин”. Тя каза:

„Времето на лъжите и контраобвиненията премина – сега е време за истина и понасяне на отговрност”.

След като изтърпя близо час дипломатически хули, Небензя едва сдържа яда си, когато отговори. Той обвини британците, че непрестанно изтъкват „повтаряни лъжи” за разработването на „Новичок” от страна на Русия и нарече издирването на двамата руски разузнавачи, познати с имената Александър Петров и Руслан Боширов, „недоказан и лъжлив коктейл от факти”.

Според посланика на Русия действията на Лондон са провокирани от „русофобия” и целят да отприщят „антируска истерия”.

Британският министър-председател получи международна подкрепа, когато САЩ, Канада, Гранция и Германия заявиха, че са „напълно убедени” в твърденията на Великобритания за отговорността на Русия.

В становище заедно с Обединеното кралство четирите държави заявиха, че операцията по отравянето на Скрипал е била одобрена на „върховно държавно ниво” и организирана от ГРУ – секретните служби на Русия.

Те се опитаха да принудят Русия да разкрие програмата си за разработване на „Новичок”.

„Данните, които съобщи правителството на Великобритания в петък още повече подсилват убежденията ни, че трябва да продължим да разрушаваме заедно злонамерените действия на чужди секретни служби на наша територия”, казаха те.

Една важна европейска държава обаче липсваше от декларацията, подкрепяща Великобритания – Италия.

Подкрепата към Обединеното кралство за Великобритания дойде в момент, когато властите в Русия отхвърлиха обвиненията, представени от Скотланд Ярд и дадоха ясно да се разбере, че не са заинтересовани нито в търсенето, нито в залавянето на двамата заподозрени.

Дългогодишният говорител на Владимир Путин Дмитрий Песков каза, че Русия „няма причина” да разследва Петров и Боширов, които са отлетели от Москва за Лондон с истински паспорти. Причината за отказа от сътрудничество, която изтъкна Песков, е, че Русия не е поискала такова официално.

Той описа твърденията на Мей като „неприемливи” и настоя, че „никой предствител на правителството на Русия няма нищо общо с отравянето”.

Той добави:

„Отново повтаряме, че нито върховното ръководство, нито който и да било държавен представител има нищо общо със събитията от Солсбъри през март.”

Министърът по сигурността на Великобритания Бен Уолъс по-рано бе заявил, че цялата отговорност за нападението е на Путин. Той отиде по-далеч от Мей, която в сряда каза пред депутатите, че операцията „почти сигурно е одобрена на върховно ниво в Русия”.

Предвидимо беше, че Кремъл ще отрече. Русия и преди е правила подобни изявления. Но убедителните доказателства, представени от полицията в четвъртък, включително многобройни записи от камери, които показват как Петров и Боширов посещават Лондон и Солсбъри, затрудниха Москва в опитите й да отрече убедително.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се съсредоточи върху мнимо несъответствие в снимките на двамата офицери от ГРУ с предоставените от британската полиция. Петров и Боширов кацнали във Великобритания на летище Гетуик от Москва в петък, втори март. Двете нимки били направени по едно и също време – 16:22 и 43 секунди.

„На същото място, в същия коридор и същото време двамата са отбелязани на снимките”, каза Захарова пред руската обществена телевизия. Тя обвини британската полиция, че е фалшифицирала изображенията.

В четвъртък от Скотланд Ярд съобщиха, че снимките на двамата заподозрени са направени от две различни камери, покриващи различни алеи на летището. Те били записани в момента, в който пасажерите излизали от терминала. Различните червени петна в долния десен ъгъл на двете изображения доказват това.

Официалният отговор на Кремъл на британските обвинения е подчертано различен от онзи през 2006 г., когато двамата руски агенти Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой отровиха дисидента и бивш агент на руските тайни служби Александър Литвиненко с радиоактивна чаша чай.

Тогава Русия твърдеше, че двамата убийци били жертви. И двамата дадоха многобройни интервюта и се появяваха често в ефира на проправителствените руски телевизии. Луговой дори се превърна в звезда политик в държавната Дума и през 2015 г. получи патриотични почести от Путин.

В случая Скрипал обаче Москва просто отрича праволинейно да знае за съществуването на Боширов и Петров, въпреки че се отлетели за Лондон с истински руски паспорти, макар и под фалшиви имена. Тяхното състояние и местоположение в момента не са известни.

Междувременно от записите от видеокамери се вижда колко спокойни изглеждат двамата заподозрени докато се оттеглят след опита за убийство към гарата в Солсбъри.

Те дори спрели пред витрината на магазин, за да разгледат пластмасов контейнер, в който се намирали ретро монети. Дори изглежда те се опитали да влязат в магазина, но разбрали, че той е затворен, защото е неделя, и продължили по пътя си.

Собственикът на магазина каза: „Те изглеждаха много спокойни, сякаш нямат грижи на света, а не все едно току-що са се опитали да убият някого”.

Записът е направен малко след 1 часа следобяд на улица „Фишъртън” в центъра на Солсбъри. Нещо изглежда привлякло погледа на Петров, който спрял Боширов.

Според собственика на магазина монетите са чуждестранни и не струват особено много.

„Дори може би има някои монети от Русия или Съветския съюз. Сюрреалистично е да са били тук, пред този магазин и да поглеждат през прозореца. Солсбъри е спокойно градче. Не сме свикнали с подобни неща. Надявам се, че този запис ще помогне случаят да бъде разрешен и ивършителите да бъдат изправени пред съда.”

Друго важно събитие в 6-месечното разследване беше предаването на къщата на Сергей Скрипал на съвета в Уилтшир от полицията в четвъртък. До момента мястото беше разглеждано като местопрестъпление.

Смята се, че сега ще има дълъг процес на обеззаразяване и изследване на дома. С това ще се занимават Министерството на околната и военни експерти. Какво ще се случи с къщата по-нататък все още не е известно.

След като къщата беше предадена, цивилни работници пристигнаха на мястото и започнаха да установяват бариери на нейна територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!