Гърция подготвя пакет от мерки, които да привлекат повече български туристи. Южната ни съседка обмисля какво да направи, за да може българските туристи, решили да посетят Гърция, да избегнат 14-дневната карантина после. Очаква се новите планове да бъдат обявени най-рано тази седмица, с двустранно споразумение между София и Атина, пише „Дневник”.

Само че, по-рано този следобед на страницата на българското Министерство на външните работи във Фейсбук написаха, че: „публикациите във Фейсбук относно подписано двустранно споразумение между България и Гърция за пътуване на граждани без карантина не отговарят на истината“.

Не се уточни за кои конкретни публикации става дума.

В момента карантината действа за всички български граждани, които влизат в страната, и тя трябва да се прекара на специфично място, указано от полицията (в повечето случаи – хотел).

Подробности за евентуалната отмяна на карантината все още не могат да се съобщят – детайли от гръцкия план за спасяване на летния сезон вече изтекоха в медиите или бяха открито разпространявани от министри, но официалното публикуване на правилата още се очаква.

Днес министърът на туризма Николина Ангелкова предупреди българите, които изберат да почиват в Гърция или Турция, че след завръщането си в страната ще трябва да останат в 14-дневна карантина.

Министър Ангелкова припомни, че ситуацията е изключително динамична и все още се очакват указанията на Европейската комисия за въвеждането на единни здравни стандарти.

„Най-важното в момента е проследяването на разпространението на коронавируса, за да се прецени как ще се отворят границите за туристите“, каза Ангелкова и призова българите да изберат родните курорти.

Иначе от 1 юни плажовете ще са отворени за посещение, дотогава ще заработи и мобилното приложение, което ще показва къде каква е заетостта на чадърите и шезлонгите, обяви Ангелкова.

Тя посочи, че плажните принадлежности ще са с поне 50% по-евтини от предишното лято като очаква предложенията на концесионерите и наемателите до 25 май. Според нея те допълнително ще свалят цените.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!