Гърция, Македония

Министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс подписаха историческо споразумение, с което се слага край на многогодишния спор за името на Македония. Бившата югославска държава скоро официално ще се казва Република Северна Македония.

На брега на Преспанското езеро, където се проведе официалната церемония присъстваха премиерите на двете държави Зоран Заев и Алексис Ципрас, върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Присъства и посредникът на ООН в дългите преговори Матю Нимиц.

Гърция, Македония

Какъв невероятен, красив ден от историята ни. Нека щастието ни бъде с нас и за напред. С тези думи започна изказването си министър-председателят на Македония Зоран Заев на брега на Преспанското езеро, минути преди подписването на договора за новото име на страната.

„С Гърция наистина преместихме планини. Във времена, когато имаше много недоверие, ние сложихме край на един спор, продължил години. Това бяха три десетилетия на несигурност по отношение на несигурност за нашето бъдеще, заяви Заев.

Този договор ни дава вдъхновение и кураж, вдъхновение да започнем нови инициативи, които да допринесат за добрия живот на гражданите и на Македония, и на Гърция. Този договор ни дава нов приятел. С Гърция ще бъдем партньори и сътрудници. Полагаме основи на пътя за общото ни бъдеще.“

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас, чието правителство вчера оцеля след вот на недоверие, също изрази задоволството си от постигнатото споразумение.

„Ще се срещнем с огромни предизвикателства по пътя ни, но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики. Това са политики, базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде категорично затваряне на една глава на различията в региона.“

Изявление направи и посредникът от ООН по преговорите Матю Нимиц, който се пошегува, че след подписването на договора очаква много подаръци от Ципрас и Заев. Съдбоносно или не, именно днес е и рожденният ден на Нимиц.

В края на церемонията двамата министър-председатели размениха вратовръзките си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук