заведенията на открито вече ще са достъпни в Гърция

Гръцките власти отпускат допълнително финансиране в размер на 330 млн. евро, за подпомагане на отварянето на ресторанти и барове, които бяха затворени месеци наред заради пандемията от Covid-19, съобщава гръцкият ежедневник Kathimerini.

Повече от 70 000 ресторанта, барове и кафенета са затворени от ноември миналата година, когато в страната бе въведен локдаун, за да се овладее пандемията от коронавируса. Промишлените асоциации изчисляват, че около всеки пети собственик на заведение може да не успее да отвори врати преди летния туристически сезон.

„Нашата цел е ясна…да отворим вашия бизнес, възможно най-лесно“, каза гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на среща с министри и представители на сектора.

Всеки бизнес ще получи безвъзмездна помощ до 100 000 евро, при определени критерии за покриване на разходите за възобновяване, като общият пакет възлиза на 330 млн. евро, се казва в изявление на финансовото министерство в Атина.

Миналия месец държавни служители заявиха, че ресторантите може да бъдат отворени по-късно през април, преди планираното отваряне на туристическия сектор – от средата на май.

Секторът вече е получил 1млрд. евро от държавата, под формата на евтини заеми и други безвъзмездни средства.

Гърция, която все още се възстановява от дългогодишната дългова криза, отново изпадна в дълбока рецесия заради пандемията. Надеждите й за тласък в икономиката от жизненоважния летен туристически сезон, понасят удар заради нарастващите на инфекции в цяла Европа.

На 31 март, гръцките власти облекчиха някои мерки срещу пандемията, което позволи на малките магазини да отворят отново врати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!