Преспанският договор ще допринесе за подобряване на мира и стабилността на Балканите. Това се казва в официална позиция на гръцкото министерство на външните работи по повод позицията на руското МВнР относно Договора от Преспа.

„Това споразумение е и международно признат модел как да се разрешават различията между две отделни суверени държави под егидата на ООН – без да има намеса на трети страни”, пише още в документа.

От гръцкото външно министерство добавят:

„Нашите международни партньори трябва да зачитат духът и съдържанието на Договора и да подкрепят факта, че политическите ръководство на двете държави демонстрираха необходимата политическа храброст за постигане на решение на един толкова труден въпрос, а в същото време да бъдат защитени техните национални интереси“.

Гърция се надява, че Русия ще зачита „чувствителността на гръцкия народ по отношение на използването на името Македония и оттук нататък страната да използва новото конституционно наименование Република Северна Македония”.

„И най-важното, ще се разграничават от подобни изявления, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция…Споменаването на политически събития от вътрешния живот на приятелски държави от страна на руското външно министерство не е на нивото, което характеризира гръцко-руските отношения и трайните приятелски връзки между нашите народи“, се казва още в съобщението от Атина.

В документа се подчертава, че това поведение „създава разумна загриженост, защото пренебрегва определеното със закони демократично функциониране на институциите в Гърция и на Конституцията, където има много ясни наредби за справяне с всякакви случаи и при всички положения не е работа за коментари на трети страни“.

Припомняме, че в понеделник министерството на външните работи на Руската федерация определи „решението на парламента на Македония за преименуване на страната, като решение, наложено отвън, което не отразява волята на народа.“

„Налице е продължение на изкуствено прекроеното име на държавата, наложено отвън, с цел засилване на натиска Скопие да влезе в НАТО. Това е в нарушение на македонското законодателство. Позицията на президента на Република Македония и мнението на мнозинството от населението й, които отхвърлят преспанската сделка, са пренебрегнати“, пишеше в документа на руската дипломатическа служба.

От там допълват, че в Атина преспанската сделка се опитва да заобиколи мненията на гражданите на страната в референдум по този въпрос, засягащ основните национални интереси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук