Турция и Гърция преговарят за Кипър

Съветът за национална сигурност на Гърция ще заседава извънредно в резиденцията на премиера Кириакос Мицотакис. Въпреки че дневният ред не е обявен, политически наблюдатели смятат, че на него ще бъда обсъдени военната мобилизация в Гърция, предизвикана от последните действия на Турция в Средиземно море.

Гръцките въоръжени сили бяха поставени в бойна готовност след разполагането на турски военни кораби в Егейско море във връзка с военни учения, планирани за 10-11 август със стрелба в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо, съобщи гръцкият портал Armyvoice.gr

Според информацията поради излизането на турски кораби в морето, гръцките въоръжени сили обявиха тревога, отпуските са отменени, а военните повикани в техните части.

Мобилизацията протича бързо, особено в гранични райони като Еврос и островите. Съобщава се, че самолетът, както и корабите и подводниците на гръцкия флот, които са на ключови позиции в Егейско море, са нащрек

Гръцките официални власти нито отричат, нито потвърждават новината.

Мобилизация тече и от турска страна

В същото време, очевидно има голяма мобилизация от турска страна: десетки кораби от турския флот са разположени в райони между Родос и Кастелоризо в техните международни и териториални води.

От своя страна гръцкият телевизионен канал Open TV съобщи, че в момента 17 турски кораба са на най-важните позиции в Егейско море.

Турция обяви, че военните учения ще започнат на 10 август в морската зона между Родос и Кастелоризо в отговор на споразумение между Гърция и Египет за частично ограничаване на изключителните икономически зони.

Това е второ привеждане в бойна готовност на гръцките военни в последните седмици

Според Armyvoice.gr е притеснително, че турският изследователски съд Oruc Reis и придружаващите го кораби са спрели да предават местонахождението си в неделя вечерта. Това се тълкува като знак, че искат да скрият възможния му маршрут, въпреки че военноморските сили разполагат със средства за проследяване на движението на турските кораби.

Това е второто привеждане в бойна готовност на гръцките въоръжени сили през последните седмици.

В края на юли Турция обяви, че ще изпрати своя изследователски кораб Oruc Reis, придружен от военни кораби за сеизмични проучвания, в район близо до гръцкия остров Кастелоризо, който Гърция счита за част от своята изключителна икономическа зона.

Тогава Гърция нарече сеизмичните изследвания на гръцкия морски шелф „незаконни“ и обяви бойна готовност. Напрежението след това отшумя и изследователският кораб по решение на турските власти остана на мястото си, а някои от турските военни кораби се прибраха в базите си.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас потвърди на 7 август , че Гърция ще защитава своите суверенни права с всички средства, включително и с военни, ако Турция изпрати научния кораб Орук Рейс в гръцката ИИЗ.

Борбата за морските зони в Средиземноморието

Гърция в четвъртък подписа споразумение с Египет за демаркация на морските граници и създаване на изключителна икономическа зона (ИИЗ), като подчерта, че то залага правото на гръцките острови на морския шелф и ИИЗ. В отговор турското външно министерство заяви, че Анкара не признава този документ, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция отново е започнала сондажно проучване за геоложки проучвания в Източното Средиземноморие.

Отношенията между Гърция и Турция рязко се влошиха поради меморандума за разбирателство, подписан в края на миналата година от Анкара с правителството на Либия за разграничаването на морските зони между Турция и Либия.

Според гръцкото външно министерство документът, който съдържа координати за действителното разграничаване на морския шелф и изключителните икономически зони на Турция и Либия, лишава гръцките острови, които са разположени между тях, от правото на континентален шелф и ИИЗ. Гърция счита меморандума между Турция и Либия за недействителен и нищожен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук