Гърция граница

Гръцките власти въвеждат от тази вечер промяна в режима на работа на ГКПП „Промахон“ като той ще бъде затворен за влизане през нощта за чужденци във връзка с усложнената обстановка от COVID -19.

По информация на гръцките гранични власти от 21 ч. до 5 ч. през ГКПП „Промахон“ няма да бъдат допускани чуждестранни граждани – пеша, с леки автомобили и автобуси. На влизане в Гърция в този часови диапазон ще бъдат пропускани само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, които ще изчакват на паркинга след граничния пункт до 05.00 ч.

Товарните автомобили ще преминават без промяна както досега, съобщха от МВнР.

Ограничението ще бъде в сила до 17 ноември 2020 г.

По информация на посолството ни в Атина ограниченията на граничния пункт са свързани с новите мерки в окръг Серес, където попада и ГКПП „Промахон“.

Припомняме, че от 06 ч. тази сутрин до 05.59 ч. на 17 ноември 2020 г. във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в окръзите Солун и Серес се забранява придвижването извън границите им с изключение на случаите, когато се налага придвижване до/от работното място, за което е необходимо представяне на удостоверение от работодател. В изключенията попадат и пътуване по здравословни причини, пътуване за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (еднократно) като за целта се изискват съответните документи удостоверяващи, причината и необходимостта от пътуване извън окръга.

Въведена е и забрана за излизане и движение на гражданите от 21 ч. до 05 ч. сутринта. Движението в този времеви интервал е разрешено по изключение за придвижване от/до работното място; по причини свързани със здравето (придвижване до аптека, лекар, болница или здравен център, след предварителна консултация и съответна препоръка); индивидуално с домашен любимец;

Ограничено е и излизането и движението на граждани през деня в рамките на съответния окръг. То е разрешено за обслужване на жизненоважни лични или служебни нужди, сред които придвижване до/от работното място или в работно време; придвижване до/от училище; по здравни причини; за снабдяване със стоки от първа необходимост, когато не е възможно своевременното им изпращане и получаване; еднократно придвижван до мястото на постоянно местоживеене; посещение на публична административна служба, в случаите, когато не е възможно обслужване по електронен път или по телефона, само при спешни случаи и след предварително договорена среща и получено писмено потвърждение от съответната администрация.

Бланки на необходимите удостоверения, според необходимостта или причината за излизане и движение навън, могат да бъдат свалени от https://forma.gov.gr/ и да бъдат попълнени от съответния гражданин или да бъде получено разрешение за излизане чрез изпращане на sms от мобилен телефон. Удостоверение за придвижване до постоянното местоживеене може да бъде свалено на https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis или да бъде извадено копие на данъчната декларация Е1.

За неспазване на мерките на гражданите се налага индивидуална глоба в размер на 150 евро за всяко нарушение. На фирмите и юридическите лица, които осъществяват дейност, а попадат в списъка на дейности, които са временно преустановени, се налага административна глоба в размер на 5 000 евро. Отделно на управителите на фирмите нарушители се налага административна глоба в размер на 3 000 евро.

Ограничителните мерки включват и временно спиране на пътуванията в чужбина със самолет и влак за граждани от двата окръга Солун и Серес.

Градският транспорт ще работи с намален капацитет за осигуряване на придвижването на работещите.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към Генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210, както и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510, а също и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg, embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg; consulate.thessaloniki@mfa.bg.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!