Гърция граница

Отново проблеми за туристите, решили да прекарат почивката си в съседна Гърция.

До 15 юли на практика границата се затваря за български граждани, освен ако вече нямат издаден QR код или не пътуват по работа.

Електронният формуляр за влизане в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“ няма да работи до 14 юли, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

Промяната е във връзка с новите правила в Гърция, които влизат в сила на 15 юли в 6 часа сутринта, а не както бе съобщавано до сега – от 14 юли.

От 15 юли туристите в Гърция задължително с предварително направен PCR тест

От външно министерство припомнят, че според новите правила всички граждани, които влизат в Гърция през ГКПП „Кулата-Промахон“ по несъществени причини са задължени да представят негативен PCR тест за коронавирус, извършен не по-рано от 72 часа преди влизане в Гърция.

Днес от гръцкото посолство са уточнили, че сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника.

Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация .

Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Остава в сила и условието да са си изкарали и QR код.

Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

За улеснение на българските граждани МВнР публикува списък с лицензираните лаборатории у нас за извършване на тестове за коронавирус, който е достъпен на официалния ни сайт, както и на сайтовете на посолството ни в Атина и на Генералното консулство в Солун на следните линкове:

https://mfa.bg/bg/situationcenter/25986

https://www.mfa.bg/embassies/greecegk/news/25984

https://www.mfa.bg/embassies/greece/news/25983

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!