В гръцкия град Ревитуса, област Атика, беше открит обновения терминал за втечнен природен газ. Финансирането му, в размер на 40 милиона евро, е осигурено от кохезионния фонд на Съюза.

Вече действащият терминал ще гарантира на Гърция енергия на по-достъпни цени, която ще е и по-безопасна и устойчива.

Това бе изтъкнато и от еврокомисарката за регионалната политика Корина Крецу.

„Благодарение на този проект на кохезионната политика гражданите спестяват пари от сметките си за енергия, а Гърция се утвърждава като врата за доставките на природен газ в рамките на един сигурен и взаимосвързан европейски енергиен пазар“, каза тя.

Терминалът, стопанисван от гръцкия оператор ДЕСФА, е построен на два етапа.

Първо беше направена комбинираната топло- и електроцентрала. А след това беше разширен капацитетът на резервоарите на терминала в Ревитуса.

Вторият етап е включвал изграждането на трети резервоар, обновяването на морските съоръжения и инсталирането на допълнително технологично оборудване с цел увеличаване на газифицирането.

България също получи 240 милиона евро за изграждането на междусистемна връзка за природен газ между Гърция и България.

Европейската комисия смята, че плановете за българската и гръцката помощ за изграждане и експлоатация на такава връзка са в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ.

Проектът ще допринесе за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки на Съюза, без да наруши неправомерно конкуренцията.

Маргрете Вестагер – европейският комисар по конкуренцията – заяви, че новата междусистемна връзка ще повиши сигурността на енергийните доставки и ще засили конкуренцията в полза на гражданите в региона.

Парите от ЕК трябваше да бъдат използвани за изграждането и експлоатацията на 182 километра трансгранична междусистемна връзка, наречена IGB между Комотини в Гърция Стара Загора в България. Връзката е проектирана за транспортиране на 3 милиарда кубика природен газ годишно от Гърция до България до 2021 г.

Общият размер на инвестиционните разходи за изграждането на междусистемната връзка възлиза на 240 милиона евро.

Разклонението от Комотини до Стара Загора е част от Трансадриатическия газопровод (ТАП). Отсечката ще бъде дълга 780 километра и ще може да транспортира 10 милиарда кубически метра газ годишно. Тя трябва да бъде завършена в края на 2019 г. или в началото на 2020 година.

Гърция вече откри своя терминал за втечнен газ, а България още се бави, макар че явно не става дума за пари. Очевидно проектът не е приоритет за нас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!