„Турски поток сменя маршрута си“, съобщи вчера в ранните часове на деня турският вестник „Хабертюрк“. Газопроводът ще влиза от Турция в България, а не в Гърция и тази промяна е утвърдена вече от турското министерство на енергетиката,  за плановете вече е уводомена и България на най-високо ниво и вече е започнала подготовката по реализацията, уточни изданието.

Така маршрутът на руския газ по газопровода „Турски поток“ ще е България, Румъния, Унгария и Австрия. Капацитетът на тръбопровода е 31.5 млрд. куб. м. газ, от които до Европа ще могат да бъдат доставяни почти 16 млрд. Морският участък се строи с бързи темпове и за две от планираните тръби вече са положени общо почти 600 км. от подводния участък, конкретизира още турското издание „Хабертюрк“ като подчертава „желанието на Москва да заобиколи Украйна заради ежегодните газови кризи между двете страни“.

„Едната тръба от „Турски поток“ отива в Истанбул, а другата – в България, иначе оставаме встрани от газопреносната мрежа. С това нещо съм запознал и колегата Туск, и Юнкер. В кабинета на Юнкер стои именно тази схема на „Турски поток“. Така коментира министър-председателят Бойко Борисов публикациите в Турция, че страната ни ще замени Гърция в газовия проект „Турски поток“. Това  той каза в Брюксел, където участва в последното за годината редовно заседание на Европейския съвет.

Кое ви учудва? Защо строим ние интерколектор, защо мислите се готвим за този момент? Кога „Турски поток“ е минавал през Гърция? Сега газът за Турция минава от Русия, през Украйна и България. Когато тръгне „Турски поток“, този газ, който минава в момента през България, ще спре. За да не ни останат празни тръбите, се договорихме с ръководството на Турция и с президента Путин, подписахме със Сърбия и Македония за 10 млрд. кубически метра газ за Сърбия и 1 млрд. за Македония, коментира Бойко Борисов в отговор на въпроси в Брюксел на български медии по темата „Турски поток“.

По думите на Бойко Борисов на 1 юли 2018 г. интерконекторът с Турция за 16 млрд. кубически метра ще е готов за експлоатация. Каза още, че вече са поръчани и тръбите за интерконектора с Гърция, като целта е в газовия хъб „Балкан” да идва синьо гориво от множество източници (сред тях собствен добив, втечнен газ, внос от Румъния, Турция и т.н.) и след това „по нашите газови магистрали” да тръгва към „Солун, Скопие, Белград, Унгария и Австрия”. Досега намеренията за „Турски поток” бяха да стига до интерконектор на гръцко-турската граница.

В София Министерството на енергетиката нито отрече, нито потвърди вчера информацията за промяната на маршрута на „Турски поток“, съобщена от  в. „Хабертюрк“, съобщиха само, че експертите на ведомството работят по „всички проекти, които биха довели до диверсификация на трасетата на доставка на природен газ в съответствие с европейските изисквания“.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!