Газпром,

Руската компания „Газпром“ заяви вчера, че компанията „Сименс енърджи“ е готова да помогне с ремонтирането на разваленото оборудване за газопровода „Северен поток 1“, предаде „Ройтерс“. В изявление руският енергиен гигант казва, че „Сименс енърджи“ взима участие в ремонтните работи в съответствие със същестуващ договор между двете компании и е готова да поправи повредите, които „Газпром“ твърди, че са го принудили да спре доставките на руски природен газ за Германия през „Северен поток 1“.

Компанията „Сименс енърджи“ обаче каза, че не може веднага да потвърди изявлението на „Газпром“. „Към 22,00 ч. вчера ние не сме участвали в никакви ремонтни работи и не сме получили никаква поръчка за извършване на подобни дейности“, каза говорител на компанията, предаде БТА.

„Газпром“ заяви, че е открил изтичане на масло от турбина и няма да поднови доставките на газ през газопровода, докато не бъде ремонтирана турбината. Доколко това е вярно е отделен въпрос.

Компанията заяви, че ремонтът може да бъде извършен само в специално оборудван цех. Още тогава „Сименс енърджи“, който доставя и поддържа оборудването за компресорната станция „Портовая“ на „Северен поток 1“ заяви, че изтичането на масло не е техническа причина за спиране на газовите потоци и допълни, че това може да бъде поправено на място и че е в обхвата на рутинните дейности по ремонт и поддръжка.

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел това решение на „Газпром“ не е изненадващо. „Но използването на природния газ като оръжие няма да накърни решимостта на ЕС и съюзът ще ускори работата за постигане на енергийна независимост“, предаде думите му „Франс прес“.

Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони пък каза, че ЕС е добре подготвен в случай на пълно спиране на руските газови доставки, благодарение на запълването на хранилищата и мерките за икономия на енергията.

„Не се страхуваме от решенията на Путин, призоваваме руснаците да спазват договорите, но ако те не го правят, ние сме готови да реагираме“, заяви Джентилони пред репортери в кулоарите на икономическия форум в Чернобио в Италия.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук