Газпром,

Запасите от газ в подземните газови хранилища в Европа и Украйна са на исторически минимум, съобщи „Газпром“. От европейските хранилища са изпомпани над 70% от обемите газ, доставени там през летния сезон, отбеляза холдингът.

От 11 януари 2022 г. нивата на запасите в европейските подземни газови хранилища преминаха рекорден минимум за многогодишния период на наблюдение. На 22 януари запасите са вече с ,85 млрд. куб. м по-малко от минималния показател, се казва в съобщението.

Запълняемостта на украинските газови хранилища също е на минимално ниво, като на 22 януари запасите са намалели до 12,1 млрд. куб. м, което е с 44,6% (9,7 млрд. куб. м) по-малко в сравнение с миналата година.

Това естествено се отрази и на цената на газта, като в момента цената на природния газ в Европа се колебае около 1 000 долара за 1 000 куб. м., а увеличението на цената от началото на деня е 7%.

На 21 декември 2021 г. за пръв път в историята европейската борсова цена премина границата от 2000 долара за 1000 куб. м на фона на настъпващото застудяване и необичайно ниските резерви в европейските газохранилища. Цената обаче се коригира през следващите дни на фона на затоплянето в региона, възобновяването на производството на вятърна енергия в Европа и новината, че броят на танкерите, превозващи американски втечнен природен газ за Европа, се е увеличил с една трета.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук