Ивайло Мирчев
На снимката: Ивайло Мирчев

Бившият народен представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев е бил повикан на разпит от Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) заради изразено мнение, че българските служби са пробити от руско влияние. Срещу Мирчев е образувана проверка. 

Ивайло Мирчев обясни, че е донесъл на антимафиотите доклад на центъра за стратегически изследвания за руското влияние в Източна Европа и България. „В този доклад има данни, че част от службите не работят за интереса ни. В случая това са Държавна агенция „Разузнаване“ и военното разузнаване“, коментира Мирчев пред bTV.

През юли бившият депутати заяви в телевизионно интервю, че българските служби са пробити и в тях има хора, които не работят за България. Като пример за пробив Мирчев даде „Капитан Андреево“, където имало сигнали за контрабанда, а службите не правели нищо.

След въпросното телевизионно интервю, военното разузнаване пък обвини Мирчев в недопустими внушения. „Недопустими са внушенията от последните два дни в националните медии, че „военното разузнаване не работи в интерес на България“, написаха на сайта си Служба „Военно разузнаване“.

„Без да се базира на доказателствен материал, подобно изказване уронва престижа, накърнява достойнството и подлага на съмнение безспорния професионализъм на военните разузнавачи от не едно поколение. С това твърдение се погазва офицерският пагон на стотиците служители на най-старата българска разузнавателна служба, които служат в името на националните интереси“, твърдят от военното разузнаване и добавят, че изпълняват задачите си в пряка координация и тясно сътрудничество с разузнавателната общност на НАТО и ЕС, като приносът ѝ е високо ценен.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук