Задължително през 2021 г. трябва да бъде подписан договора за придобиване на бойни машини за Сухопътните войски. Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Комисията по отбрана на Народното събрание ген. Константин Попов. По думите му това трябва да не бъде за сметка на въоръжението. Не трябва да се допускат и компромиси, допълни Попов.

Бившият началник на отбраната определи отиващата си година като много натоварена за армията е страната.

„ Имаше много сериозни предизвикателства и пред управляващите, и пред опозицията и пред всеки един от нас. Хубавото в тази ситуация е, че българската армия и въоръжените сили, останаха приоритет”, каза Попов.

Ако се спре финансирането, спира модернизацията и грижата за личния състав, което в бъдеще може да ни струва изключително скъпо и като сигурност, и като финансово измерение, и като човешки ресурси.

„Голямото усилие, голямата решителност е въпреки атаките, модернизацията на въоръжените ни сили да остане като приоритет. Опозицията пък и не само парламентарната, имаха призиви да се спрат проектите”, обясни ген. Попов.

Председателят на комисията по отбрана припомни няколко ключови събития.

„Сключи се така дългоочакваният, работен десетилетия договор за придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб и то с производство в България. Сключи се договор за придобиване на техника на новосформираното Съвместно командване за специалните операции – такова нещо скоро не се е случвало. Прие се проект от правителството за модернизиране на нашите танкове – за първи път се влагат пари в тях, за да може те наистина да са част от системата, която градим като страна-членка на НАТО и целта е да се подготви една бригада, която е придадена към Силите на алианса. Направи се модернизация на Су-25. Макар и с огромни забавяния, с трудности договорът за МиГ-29 работи. Имаме решение на правителството да се отпуснат финансови средства в рамките на 100 млн. за модернизацията на инфраструктурата на Граф Игнатиево, на други летища, за да може да използваме супермодерните, хубави самолети F-16, когато пристигнат“, заяви Попов.

Той подчерта, че за поредна година е взето решение през 2021 г. отново с 10% да се увеличат възнагражденията на военнослужещите.

„Ако го сметнете това кумулативно, през всичките 4 години с по 10%, то се приближава към 50%”, каза той.

Ген. Попов призна, че от поетите ангажименти се позабави този с реализацията на проекта за Сухопътните войски за бойни машини.

„Това е сложен проект, може да се намери обяснение и в коронакризата. Трябва да имаме предвид, че когато става въпрос за придобиване на техника отговорността се носи, не само от едната страна. Тук има взаимоотношения с други страни, с фирми, изпълнители, подизпълнители, но на мен ми се иска да отчетем малко по-добър резултат и малко повече да напреднем в развитието на този проект”, каза той.

Бившият началник на отбраната подчерта, че е важното да се каже, че проектът ще се реализира.

„Това е достоянието на бюджета за догодина, който приехме, че има осигурен финансов ресурс през 2021 г. и за този проект. Аз смятам, че е задължително да имаме подписан договор през 2021 г., без да се допускат компромиси и без да е за сметка на въоръжението, което ще придобием през следващите години за Сухопътни войски”, категоричен е той.

Константин Попов припомни, че винаги е подчертавал, че проектите за инвестиционни разходи, които се подготвят са много детайлни и много тежки за изпълнение. Той признава, че  тази година са приели по-малко законопроекти и изменения в закони в сравнение с минала. По думите му обаче това не е лоша тенденция, защото „много честите промени в законите не са много добър атестат“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук