Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджета за 2021 г., който включва пакета от 900 милиарда долара за икономическа помощ в отговор на пандемията от коронавирус, съобщиха от Белият дом. Ако президентът не беше подписал бюджета, във вторник правителството щеше да остане без средства. Това се очакваше да засегне милиони федерални служители.

Спасителните мерки бяха одобрени от Конгреса преди седмица след месеци преговори и включват помощи за хората, които получават по-малко от 75 хиляди долара на година. Отбелязва се, че президентът е подписал законопроекта в оригиналния му вид, предвиждащ плащане в размер на 600 долара на човек, вместо поисканите по-рано от самия него 2 000 долара. Освен чековете с помощи от 600 долара законопроектът осигурява и продължаване на изплащането на обезщетенията за безработни от по 300 долара седмично.

Пакетът за икономическа помощ е част от бюджет от 1,4 трилиона долара, който ще позволи на правителството да работи до септември 2021 година. Със съгласието си да подпише документа, се смята, че Тръмп е осигурил споразумение, че преговорите за допълнителна икономическа помощ ще продължат.

По-рано президентът направи видеопослание, в което нарече пакетът за икономическа помощ „срам“ и критикува бюджета за 2021 г., който преди това беше приет от двете камари на Конгреса.

Законопроектът, който беше договарян месеци наред между демократите, републиканците и администрацията на Тръмп, предвижда американците да получат по 600 долара икономическа помощ. Тръмп разкритикува тази сума и поиска плащане от 2000 долара на човек. В крайна сметка обаче той е подписал законодпроектът в първоначалния му вариант, като за момента няма информация с какви мотиви го е направил.

Демократите обещаха на американците още помощи след встъпването в длъжност на Джо Байдън, докато републиканците показват, че се канят да изчакат и да видят какво ще се случи, отбелязва Асошиейтед прес.

Веднага след като Доналд Тръмп подписа пакета за подпомагане на икономиката и федералния бюджет на обща стойност 2,3 трилиона долара златото поскъпна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук