ваксинация ваксини доза бустерна доза

Днес започва ваксинирането срещу коронавирус в Стара Загора, Враца, Велико Търново, Варна и Русе. Ваксините ще бъдат поставени на заявилите желание медицински лица, като с приоритет са работещите на първа линия в борбата с COVID- 19.

Процесът стартира вчера в София, Пловдив и Бургас като първите ваксинирани бяха емблематични лица от медицината. Първи в демонстрацията по ваксинирането се включи здравният министър проф. Костаднин Ангелов, последван от началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и председателя на лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Ваксинирането в Стара Загора ще се започне с имунизация на медици в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и МБАЛ „Тракия“. Процесът ще продължи поетапно, като бъдат обхванати всички заявили желание за поставяне на ваксина лекари, медицински специалисти, санитари, фармацевти, помощник-фармацевти, стоматолози и общопрактикуващи лекари. В област Стара Загора техният брой към момента е около 1150.

Регионална здравна инспекция – Стара Загора е отправила писмено изискване за разкриване на кабинети за извършване на имунизация срещу COVID-19 към лечебните заведения за болнична помощ в областта.

На първите две лечебни заведения, в които започва поставянето на ваксина, са осигурени необходимите консумативи и съпътстващата документация. В готовност ще бъде и имунизационният кабинет в РЗИ – Стара Загора.

Предстои ваксинацията да започне и в останалите три района, подчинени на РЗИ-тата във Враца, Велико Търново, Варна и Русе. В рамките на три дни в Русе първата доза от ваксината ще получат 200 лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал от лечебните заведения за болнична помощ в региона, както и от Центъра за спешна медицинска помощ, Центъра за психично здраве.

160 дози от ваксините срещу коронавирус на „Пфайзер“-„Бионтех“ за 975 медици на първа линия за шестте области в Североизточна България пристигнаха още на 26 декември в РЗИ-Варна. В една доза се съдържа необходимото количество за ваксиниране на петима души. В пратката има и още 35 дози-уточниха от РЗИ. От 27 декември започна и раздаването на ваксините за Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра. Ваксинирането започва днес като първи ще са служителите на спешна помощ. Ваксините трябва да се поставят до 30 декември, като около 450 остават за Варна.

В столицата ваксинирането също продължава. Днес се имунизират лекари, медицински сестри и санитари, работещи на първа линия в борбата с Covid-19 в Александровска болница.

Продължава ваксинацията и в Пловдив и Бургас, където вчера бяха имунизирани първите медицински лица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук