Теодора Генчовска

След като френският президент Еманюел Макрон и председателят на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен изразиха мнения, че споразумението между България и Република Северна Македония може да бъде финализирано скоро, днес министърът на външните работи на България Теодора Генчовско не написа позиция.

Да, точно така – не написа позиция. Нито написа, нито каза нещо по въпроса. Не предостави проактивно официална информация на какъв етап е Северна Македония във вземането на решение дали да прием френското предложение, или не. Наложи се нейното ведомство да изпрати информация, след като беше попитано от медиите какво се случва – чак тогава оповести знае ли България за решение от страна на северномакедонците, или не.

Публикуваме изпратеното до медиите съобщение на МВнР:

„Министерството на външните работи (МВнР) е запознато с всички предложения на френското председателство на Съвета на ЕС. Действията на българските институции не могат да излизат извън рамката, създадена с решението на 47-мото Народно събрание на Република България във връзка с разширяването на ЕС и процеса на преговори на Република Северна Македония от 24 юни от 2022 г.

 Република Северна Македония е в ход вътрешна процедура за приемане на предложението на Френското председателство, за което е необходимо да се изчака малко време. Евентуални спекулации по въпроса в България през този период биха могли да се отразят негативно върху процесите в съседната ни държава“.

И в крайна сметка решение няма, чакаме и следим.

За сметка на това Генчовска участваше проактивно в кампаниято по говорене как министър-председателят в оставка водел втора външна политика, различна от тази на ведомството ѝ, сякаш не МВнР трябва да се съобразява с политиката, която води ръководителят на Министерският съвет, а обратното.

Цялата опорка на „Има такъв народ“ за втора външна политика впрочем звучеше напълно абсурдно. Министърът на външните работи провежда политика по указанията на министър-председателят. Външният министър, като част от кабинета на министър-председателя, съгласува действията си с него, а не обратното.

На този фон започват преговори за съставяне на ново правителство в рамките на 47-мия Парламент. Не е ясно дали ИТН ще участват в преговорите, както и в бъдещ кабинет, ако такъв изобщо се формира. Едно обаче е ясно – България не бива да позволява никога повече такъв министър на външните работи…

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук