В петък е обявена генерална стачка в Каталуния, съобщиха от Министерството на външните работи. От ведомството напомнят, че напрежението и противопоставянето между протестиращите и органите за поддържане на обществения ред в испанската автономна област Каталуния и столицата ѝ Барселона ще ексалира на 18-ти октомври.

Към блокирането на редица пътни магистрали и летища се добавя нова вълна на политически протести, изразяващи се в шествия на студенти, улични боеве, издигане на барикади, издигане на улични клади и продължителни демонстрации около правителствени учреждения, чието местоположение фактически съвпада с главните туристически зони на големите каталунски градове.

Голяма е опасността именно местата с основните забележителности да станат сцена на размирици и насилие.

От министерството препоръчват на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до Каталуния преди и по време на обявената за петък генерална стачка, а постоянно пребиваващите в областта български граждани или туристи да избягват районите, в които се организират протестни мероприятия.

В четвъртата вечер на протести в Барселона напрежението отново ескалира и демонстрантите започнаха да палят заведения в центъра на града. Хиляди излязоха на мирен протест, който обаче премина в безредици вечерта.

По-рано през деня хиляди студенти излязоха по улиците. Някои от тях замеряха полицаите с яйца

Почти сигурно испанската футболна лига и футболната федерация ще отложат футболната среща Барселона – Реал Мадрид, насрочена за 26 октомври поради риск от инциденти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!