машини, гласуване

„Главната репетиция“ на изцяло машинното гласуване мина успешно. Това стана ясно днес по време на частичните местни избори в област Благоевград и още 7 кметства в страната, на които само една машина спря за кратко. 

Случаят е от Сърница – Хасковска област, от около 10.30 часа, въпреки че няма официално подадена жалба в ЦИК. Оказва се, че машината е спряла, защото продължение на 5 минути никой не е гласувал на нея. На място е имало и още една машина, но не се е наложило да се използва.

Машината не е спряла вследствие на температурата и всъщност тя не е била толкова висока в помещението, обясни зам.-председателката на ЦИК Росица Матева пред бнт

Въпреки това на следващите избори ще се помисли за възможност машините да са на възможно най-хладни места.

По думите й като цяло гласуването е протекло спокойно и без напрежение, няма спрели машини, но избирателната активност е ниска.

“По- възрастните се справят без проблеми, включително заявяват, че машинното гласуване не ги затруднява изобщо. Имат притеснения преди самото гласуване, но след като гласуват казват, че е много лесно”, каза още Матева.

Към 20:00 ч. са гласували 27% от имащите право на глас. За сравнение по време на местните избори през 2019 г. към 17.00 часа в изборния ден над 40% от избирателите в общината вече са били гласували.

65 502-ма жители на общината избират кмет измежду 7 кандидати.

Предсрочният вот се наложи след отстраняването от съда на избрания на местните избори през октомври 2019 г. инж. Румен Томов. Причината беше незаличена фирма на едноличен търговец. В момента той отново се явява като независим кандидат, подкрепен от БСП.

Вторият кандидат е Андон Тодоров. Той бе председател на Общинския съвет в Благоевград, като лидер на местното формирование на Партията на Зелените. Като независим кандидат, Тодоров бе подкрепен от ПП ГЕРБ, които не излъчи свой собствен. В Инициативния комитет, който застава зад неговата кандидатура, влизат още ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ.

Третият кандидат с най-големи шансове да седне в овакантения от Томов кметски стол е адвокат Илко Стоянов, който бе издигнат от „Има такъв народ“.

Коалиция Демократична България – Обединение издига за свой кандидат д-р Виктория Каракостова, която зае и председателския пост на местното крило на партията, поемайки щафетата от досегашния лидер Калоян Ханджийски. Д-р Каракостова-Нешева е семеен лекар в гр. Кочериново.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!