Георги Димов
на снимката: Бившият консул на България в Одрин Георги Димов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг бившият консул на България в Одрин Георги Димов коментира решението на ЕС да отмени предприсъединителната помощ за Турия, както и предстоящото посещение на Реджеп Ердоган в Германия. По негови думи все повече се засилват антиевропейските и антинатовските настроения в южната ни съседка.

„Със съжаление трябва да кажем, че не само антиевропейските, но и антианатовските и антиамериканските настроения непрекъснато се разрастват в страната в резултат и на конкретните последни събития. Преди един-два месеца се проведе една от последните анкети, резултатите от която са твърде показателни. Над 88% от турското население е антиамерикански настроено. Бяха зададени и много провокативни въпроси, които срещнаха голяма подкрепа. Един от тях беше дали да бъде закрита военно-въздушната база „Инджирлик”, която е съвместен турско-американски военен обект.”

Въпреки тези нагласи в Турция, Димов бе категоричен, че Турция не може нито без Европа, нито без САЩ и това стана видно много добре след резкия спад на лирата при последния конфликт между Анкара и Вашингтон.

След този разрив, въпреки че през април Ердоган нарече германците нацисти, сега той се опитва да затопли отношенията си с най-голямата икономика в ЕС. Това се вижда от разменените визити на външните министри на двете страни Хайко Маас и Мевлют Чавушоглу, както и от предстоящото посещение на Ердоган в Берлин. Освен това преди дни Турция освободи двама задържани на своя територия германски граждани, което е друг положителен сигнал.

Според Димов сега Ердоган няма да се опитва да се сближава с ЕС като цяло, а ще се опитва да развива добри икономически отношения с отделни държави от Общността, за да стабилизира икономиката на собствената си страна.

Цялото интервю с Георги Димов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!