Георги Ганев, кандидатстване
на снимката: Икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Георги Ганев коментира приетия от правителството План за действие за присъединяването на България към „чакалнята” на Еврозоната. Експертът поясни, че в него се предвиждат законодателни и подзаконови нормативни мерки, които ще засилят контрола над банковия и небанковия финансов сектор и ще включат в този контрол Европейската централна банка.

Една от мерките предвижда да бъде направен нов тест на банките у нас. Според Ганев той ще се отрази на банките с български капитал – ще им се наложи да осигуряват средствата си на пазарен принцип, като това може да доведе до тяхното продаване или сливане.

„Натискът ще бъде към намаляване на банките с български капитал или най-малкото за тях много стриктно ще се следи да нямат големи експозиции или експозиции към свързани лица. Публична тайна е, че някои от банките с български капитал имат такива експозиции – и твърде големи, и експозиции към свързани лица, макар и обикновено прикрити зад няколко дружества… Бизнеси, които обикновено са свикнали да имат нормално банково обслужване, но представляват големи експозиции или са свързани лица, ще трябва да получават това банково обслужване на „по-пазарни”, а не на базата на персонално-братовчедски тип отношения, което за тях ще е промяна в обстановката”.

Георги Ганев коментира, че заради тези промени, които ще доведат до по-голям контрол, неминуемо ще се появи вътрешна съпротива срещу влизането ни в ERMII – от страна на банки с българки капитал, които обслужват определени лица, както и от страна на самите обслужвани.

Друга пречка за влизането ни в „чакалнята” на еврозоната ще бъде липсата на напредък в правосъдната реформа, категоричен е Ганев. По негови думи дори страната ни да изпълни всички формални изисквания за влизане в обменно-курсовия механизъм, европейските ни партньори ще откажат да ни допуснат заради пробивите в съдебната система.

Икономистът е на мнение, че при изпълняването на набелязаните от управляващите действия някои финансови инструменти у нас ще се изравнят с тези в еврозоната, което може да доведе до увеличаване на лихвите. Друга предпоставка за това е увеличаването на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ, което не може да бъде игнорирано от Европа.

Георги Ганев е категоричен, че мерките в Плана за влизане в ERMII могат да бъдат изпълнени в срок до юли 2019 г., но само ако има политическа воля за това.

Цялото интервю с икономиста Георги Ганев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!