георги ганев парламент
на снимката: Икономистът Георги Ганев

Привърженик съм на съществуването на необлагаем минимум, като именно начин да се оставят едни пари в хората, без те да минават през държавния апарат и да се връщат през някакви сложни схеми на преразпределение, където всъщност отиват за заплати на висока, средна класа държавни чиновници – тоест сравнително заможни за България хора. Това заяви в интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Георги Ганев във връзка с направеното предложения от КНСБ за връщане на необлагаемия минимум до 610 лв.

„Много малка част от тези пари отиват при бедните. Това е добре проучено, че всички тези социални програми са зле прицелени, с ниска ефективност и самите истински бедни получават много малка част от парите, които отиват, за да се поддържат тези програми. В този смисъл, парите незабавно биха останали при бедните.”, обясни Ганев.

Ако се въведе необлагаем минимум обаче, не само най-бедните ще печелят от него, тъй като и най-богатите няма да плащат.

„В смисъл, ако се въведе необлагаем минимум да речем 500 или 1000 лева на месец и най-богатият човек ще плаща само върху горницата на тези 1000 лева. Това също е въпрос, който трябва да се обмисли.”

Георги Ганев припомни и някои факти относно необлагаемия минимум и въвеждането на пропорционалната ставка у нас:

„Едно време преди въвеждането на пропорционалната ставка от 10% за всички доходи имаше необлагаем минимум и след това имаше някакво жалко подобие на прогресивна скала отгоре върху това. И между другото тогава едно от условията на тогавашния финансов министър Пламен Орешарски, за да приеме той въвеждането на пропорционалния 10-процентен данък, беше да се премахне необлагаемия минимум. Аз така и не можах да разбера, опасението за приходите в бюджета го разбирам естествено, но от гледна точка на икономическата теория за общото благосъстояние на хората не ми стана ясно защо трябваше да се премахва необлагаемият минимум.”

Ганев заключава, че това е една идея, която си струва да се обсъди, тъй като това наистина би представлявало намаление на данъчното облагане за всички и то на трудовото данъчно облагане, доколкото доходите в България основно се генерират от труд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!