Кадиев икономика
На снимката: Георги Кадиев

Газта от ненаправения от Борисов интерконектор е четири пъти по-евтина от руската. Липсата му е абсолютно умишлена и носи големи загуби на българската икономика, фирми и граждани. Това коментира специално за ДЕБАТИ.БГ депутатът от БСП Георги Кадиев.

Ние имаме договор с Азербайджан, който е на цена около 4 пъти и половина по-ниска от руската газ. Употребяваме само 26% от него, защото няма капацитет да докараме останалите 74%, защото интерконекторът не е готов. Това носи големи загуби на „Топлофикация – София”, което ще се отрази и в цената на столичното парно, каза той.

Той акцентира, че интерконекторът е трябвало да бъде готов на 1-ви януари 2022 с още 6 месеца пробен период.

12 години правителството на Борисов го докара доникъде. Забавянето обслужва чужди интереси – на чужди производители и вносители на газ, които имат интерес да продават скъпо на България, допълни той.

По думите на Кадиев друга голяма грешка в енергетиката през последните години, е липсата на решение за АЕЦ Белене.

Ако България въобще има някаква модерна технология, това е ядрената енергетика. Имаме кадри, експертиза и площадка, купили сме си два реактора и няма никаква причина да не ги ползваме. Ако имаше някаква причина – например, че ще произвеждат скъпа енергия, дори и тази причина вече я няма. България трябва да направи всичко възможно да не държи тези реактори под найлон, а да се опита да ги вкара в действие, защото сме платили милиард и 200 милиона.

Защо АЕЦ Козлодуй не работи в интерес на гражданите; кой е виновен за грешните политики в енергетиката в резултат на които плащаме неоправдано високи цени; има ли вина правителството на Борисов; има ли тецове у нас, които не работят на пазарен принцип и какво може да се предприеме като спешни мерки от служебното правителство – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!