На снимката: Георги Кадиев

Георги Кадиев е завършил Московския държавен институт по международни отношения. Има магистратури от Университета Лестър, Великобритания и Харвард. В периода от 2005 до 2007-ма година е заместник-министър на финансите. Георги Кадиев е народен представител от БСП в 40-то и 42-рото Народно събрание. Напуска по време на втория си мандат като депутат през юни 2014-та година в знак на протест срещу решението правителството на Орешарски да бъде свалено и да се обявят нови парламентарни избори. Две години по-късно създава партия с името „Нормална държава“.

 

В началото на седмицата пуснахте пост за скандална ситуация в АЕЦ „Козлодуй”, който предизвика голям интерес. Защо след като централата е държавна собственост и съответно на всички граждани, не работи в техен интерес? 

Интересът на българските граждани и фирми е да имат енергия на възможно най-ниска цена. Цената в последните 10 месеца от началото на годината се увеличи 4 пъти. Това, което направи АЕЦ „Козлодуй” на 1-ви ноември, беше, че вместо да обяви, че ще включи блока няколко часа по-рано, за да могат българските търговци, които обслужват българските предприятия, да се нагодят и да изчакат да купят енергия от АЕЦ „Козлодуй”, когато я изкара на борсата. Според мен го обявиха умишлено няколко часа по-късно, когато търговците вече си бяха накупили количества. Единствените, които можеха да купуват бяха румънски, гръцки, швейцарски, словенци, хърватски. Те купиха енергията на много ниска цена. В някои часове тя беше на цена между 38 и 50 евро, при положение, че българските търговци купуваха на 200 евро. От това загубата на АЕЦ „Козлодуй”, беше около милион и половина евро само за този един ден. Това дори не е най-важното. Най-важното е защо си позволяваме точно в тази ситуация, когато се опитваме да помогнем на бизнеса, български държавен производител да субсидира чужди икономики. Това се прави или от некадърност или от личен интерес. Министерството на енергетиката трябва да потърси отговори, както и всички компетентни органи.

Добре известно е, че произвеждаме два пъти повече ток, отколкото употребяваме. Защо при това положение има такива ценови удари? Кой заложи тази политика и кой е виновен за това енергийно безумие? 

Казусът с АЕЦ „Козлодуй” се е случвал и преди, когато се е правила годишна профилактика на блок и са го пускали по-рано. Но тогава не е имало такава разлика в цените и съответно нямаше такова вторачване. Нямаше нужда бизнесът да се подкрепя от държавни пари. Сега държавата отделя 110 лв. на мегават, за да подкрепя бизнеса, а в същото време АЕЦ „Козлодуй” да продава на по-ниски цени на словаци и словенци е кощунство. В настоящата ситуация това е абсолютно недопустимо. Министерството на енергетиката нищо не прави. Единствената мярка са тези 110 лв, която дори не е направена какво трябва, защото тя връща на всички по равно, а не всички имат нужда от това. Знам компании, които преди две години сключиха договори на фиксирани цени, някои от които са с цени под 100 лв. Ще излезе, че колкото повече са потребявали, толкова повече ще спечелят. Докато други предприятия са на 400 лв., те имат нужда от много повече подкрепа. Министерството на енергетиката трябва да каже, например, че покрива всичко над 250 лв. за мегават час. Това е една несправедливост.

Какво направи правителството на Борисов в енергетиката? Освен че за 11 години нямаме никаква енергийна свързаност с други източници, какви други грешки или мотивирани пропуски бяха допуснати?

Един от примерите е липсата на интерконектор с Гърция. Той носи големи загуби на българската икономика, фирми и граждани и не на последно място – на „Топлофикация – София”, което ще се отрази и в цената на столичното парно. Ние имаме договор с Азербайджан, който е на цена около 4 пъти и половина по-ниска от руската газ. Употребяваме само 26% от него, защото няма капацитет да докараме останалите 74%, защото интерконекторът не е готов. 12 години правителството на Борисов го строи и го докара доникъде. Той трябваше да е готов на първи януари 2022, но евентуално 6 месеца ще го изпитват и евентуално юли 2022 вече ще има възможност да го ползваме. Това е абсолютно умишлено направено и то с цел да обслужва чужди интереси – на чужди производители и вносители на газ, които имат интерес да продават скъпо на България. Друга голяма грешка, която не беше направена в тези 12 години, е изграждането на АЕЦ Белене. Ако България въобще има някаква модерна технология, това е ядрената енергетика. Имаме кадри, експертиза и площадка, купили сме си два реактора и няма никаква причина, няма причина да не го правим Ако имаше някаква причина – например, че той ще произвежда скъпа енергия, която и чисто икономически инициативата не се „избива”, сега при тези цени на енергията, които са в момента, дори и тази причина я няма. България трябва да направи всичко възможно по отношение на тези два реактора – да не ги държи под найлон, а да се опита да го вкара в действие, защото сме платили милиард и 200 милиона. Няма и на кого да ги продадем.

Напоследък много се говори за тецовете на Доган и Ковачки. Наистина ли тези два теца съществуват извън пазарните условия и ощетяват българския потребител? 

Не, те са на свободен пазар. Купуват газ. Когато газта е скъпа не работят. Аз не виждам проблем с частта, която е на свободния пазар. Но има и друга част, която е така нареченият „студен резерв” – когато електроенергийният системен оператор им плаща, за да седят в готовност и да бъдат включени в момента, в който им потрябват. Но от такива мощности има нужда и е хубаво те да бъдат или на газ или вецове, защото могат много бързо да бъдат пуснати. Ако искате да пуснете някои тец, който е на въглища, това ще отнеме няколко часа, при един тец на газ това може да стане за няколко часа. Тецовете на газ са хубаво нещо, дори има заложен такъв в Плана за възстановяване. Но има два огромни недостатъка – че газта е скъпа и си зависим от световните борси. В България си имаме собствен източник – въглища и е заплаха за националната сигурност да се лишаваме от тях, има и над 7000 миньори. Трябваше да предложим крайния срок – 2049, както направи Полша.

Служебното правителство приключва своя мандат след няколко седмици. Възможно ли е в спешен порядък да вземе решения, които да облекчат цената на енергията за българите? 

В момента управлението на енергийната и на здравната криза са краен провал. И двете министерства не взимат нужните мерки. Министерството на енергетиката се оправдава с липсата на парламент, както и с Брюксел. Но други държави взеха мерки, въпреки липсата на парламент. Взе се решение на се премахне ДДС върху сметките на домакинствата за ноември и декември. Освен това подготви законопроект по същата тема, който трябва да се разгледа от парламента. Възможности има, но някой трябва да го измисли, задвижи и защити. Друга мярка е да се обяви мораториум върху износа на електроенергия. Вариант е, например, АЕЦ Козлодуй да направи търгове за електроенергия и да определи като условие, че всеки може да купува само до портфолиото на своите клиенти. Всяка държава търси начин да си намали цената за енергията. Гърция и Италия, например, използваха хитрост и казаха, че газопроводите им са компрометирани и не могат да изнасят енергия. В момента у нас има само мятане на папки, безсмислени срещи и се стигна до най-простото нещо – мярката с тези 110 лв. Лоши мерки и липса на визия. Ние нямаме дори визия за декември, какво остава за дългосрочна визия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук