Огнян Минчев
На снимката: Огнян Минчев

„…От 20 години насам ролята на Иван Костов е да разцепва десните в България. Влиянието му е изключително силно. Ако погледнем назад във времето, ще видим, че няма нищо случайно. Костов е посочен от Луканов в първото пост-комунистическо правителство на България за министър на финансите”, заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г.

Росен Плевнелиев има право да води политическа борба с личности и партийни позиции, с които пожелае, въпреки, че позицията на един президент е по-добре да бъде основана върху принципи, отколкото върху партийни пристрастия. Но дори и да се ангажира с аргументи ad hominem, един президент е добре да се съизмерва по достойнство с тези, които атакува. Костов – добър или лош – е политическа фигура от мащаб, който е несравним с този на Плевнелиев.

Костов – грешен или не – е човекът, който осъществи ключовите реформи на посткомунистическия преход и направи възможно присъединяването на България към НАТО и ЕС. Костов – мразен или обичан – има безспорни заслуги и сериозни грешки, които му осигуряват място в историята като един от нашите значими държавници. Костов от години е извън активната политика.

Плевнелиев бе млад и неопитен политик, който бе избран за президент по решение и с протекцията на Бойко Борисов и ГЕРБ. Той положи системни усилия да се издигне до ролята на ефективен държавен глава, държа се достойно в кризата през 2013-2014 г. и защити националния интерес срещу бунта на мафията. Плевнелиев отстояваше националните интереси срещу нарастващия натиск на хибридната война, водена от Москва срещу избора на България да бъде част от НАТО и ЕС. Приносът на Плевнелиев не може и не бива да бъде подценяван.

Но мярата на оценка за неговата роля и тази на Иван Костов са различни и трудно съизмерими. Плевнелиев не бива да допуска това изкушение – да се присъединява към групата от нищожни и озлобени хора, които имат лични и/или партизански сметки за разчистване с наследството на Иван Костов. Още по-малко – да повтаря интриги и измислици като тази за „Костов като човек на Луканов“. От партия ГЕРБ също трябва да уважават своя президент и да не му възлагат политически поръчения, подходящи за партиен агитатор, а не за президент.

*Текстът е от Фейсбук профила на Огнян Минчев

*Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!