Александър Андреев
на снимката: новият председател на ЦИК Александър Андреев

Днес изненадващо говорителят на ЦИК Александър Андреев обяви, че няма информация за тежки нарушения на изборите в София.

„Няма информация за тежки нарушения, които биха могли да опорочат изборния процес или да са незаконосъобразни”, допълни още Андреев.

Говорителят на ЦИК заяви, че ако данните от действителните бюлетини бъдат обобщени, то процентът недействителни гласове не е толкова висок.

Въпреки това Андреев смята, че е въпрос на анализ е да се установят причините, довели до недействителните бюлетини.

В понеделник кандидатът за кмет на София Мая Манолова внесе 14 класьора с доказателства, че изборите са невалидни и поиска касиране.

По думите й на първия тур в София е имало над 10 000 недействителни бюлетини, а на втория – 7 000.

И още данни: в столицата право на глас имат 1 064 705 души. ЦИК призна, че има 100 000 несъществуващи избиратели в списъците.

До урните са отишли 455 936 души на първия тур и 426 158 – на втория.

Още в нощта на изборите председателят на Общинската избирателна комисия призна, че над 90% от протоколите в София са сгрешени, драскани, преправяни.

Манолова вчера каза, че в т.нар. ромски секции няма недействителни бюлетини.

„Това потвърждава нашата информация, че в тези секции е гласувано с предварително подготвени и попълнени бюлетини, извън изборните секции”, добави още тя и се оплака от тежки нарушения, касаещи изборния процес и приемането на изборните книжа.

Освен това, в ромските секции имаше байтошовска активност.

Манолова изрази и възмущението си от множеството сигнали за контролиран и купен вот и подчерта, че само над 20 сигнала от близо 40 жалби за различни видове нарушения са били подадени от тях, като и до момента никой не им е обърнал внимание.

Та, от всичко казано дотук, логично идва въпросът, след като от 10 дни всички говорят за нарушенията на изборите, само Александър Андреев – говорител на ЦИК – ли няма данни още?

Ако той не знае, кой знае?

Ако говорителят на ЦИК още не е разбрал, че на изборите имаше фрапиращи, дори скандални, нарушения, значи е некомпетентен за тази работа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!