Йорданка Фандъкова
На снимката: кметът на София Йорданка Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова и новият Общински съвет положиха клетва днес. В речта си, Фандъкова каза:

„Всеки от нас е в тази зала, защото е получил доверието на граждани на София. Днес подписваме клетвения лист и нашата първа отговорност е тази към хората на София, независимо от това за кого са гласували, нашата партийна принадлежност отстъпва крачка назад, защото решенията, които ще взимаме, са решения за града”.

Тя добави:

„Минахме през тежка кампания, в която се казаха много неща – и истини, и лъжи. Едно обещание обаче ни обединяваше и това е обещанието за промяна. Промяна не за един или за друг, а промяна за града. А промяната за София е единствено в развитието, в реалната работа. Защото промяната не е лозунг, а посока и цел. За нея е нужна смелост и ясен поглед над злободневието на деня, над дребните сметки, над евтината популярност. Промяната не е в позата, не е в обещанието, а в решението. Именно решения са това, което очакват софиянци от нас – затова е техният глас и тяхното доверие”.

Тя обеща, че вратата й ще е винаги отворена за разговори, идеи и решения.

„Това, което няма да приема и няма да подкрепя, е популизъм и опити да се използва града, за да се решават партийни задачи. Бъдещето на този град е по-важно от рейтинга, на която и да е партия, на която и да е персона. Казвам го и от позицията на човек, който 10 години е бил кмет – в историята на този град остават само решенията, останалото е суета, в която не трябва да позволим да се препъваме”, добави Фандъкова.

Тя каза, че ще разчита на всички общински съветници за промените, които ще предложи.

„До месец ще предложа на общинския съвет структурни промени в работата на общината, които да гарантират по-голяма бързина на работата, повече контрол и повече публичност. Затова предлагам и нови ресори – строителство, дигитализация и инвестиции, транспорт – това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да увеличим скоростта на развитие”, каза кметът на София.

По думите й единственият начин „да отговорим на очакванията за повече ред и бързина е в работата”.

„Затова ще използвам и опита, и силата, които имам, за да гарантирам проектите на София. Някой беше казал, че човек или е част от проблема, или е част от решението. Това, което аз Ви предлагам е да бъдем част от промяната в името на хората на София”, призова столичният кмет.

В заключение, Фандъкова каза, че София няма време за губене в партийни боричкания и хаотични движения.

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ

Новият състав на общинския съвет включва шест политически партии и 61 съветници.

Досегашният председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков бе избран за нов мандат. „За“ кандидатурата на Герджиков гласуваха 33-ма общински съветници.

За поста председател на СОС имаше трима кандидати – Герджиков, Милка Христова от групата на БСП в СОС, и Методи Лалов от Обединение Демократична България.

За зам.-председатели бяха избрани проф. Иво Петров, Милка Христова и Борислав Игнатов. Проф. Иво Петров от групата на ГЕРБ/СДС е с 60 гласа „за“. Милка Христова от „ДПС за България“ получи също 60 гласа „за“, а Борислав Игнатов – 59 гласа „за“ и един „въздържал се“.

„Приемам преизбирането си с благодарност към колегите, които ми гласуваха доверие. Ще направя всичко възможно да докажа, че общинският съвет да работи по-открито и добре през този мандат“, заяви Герджиков.

И добави, че първата работа на местния парламент е да започне да работи по новия си правилник, който ще даде по-голяма прозрачност и ще даде възможност на гражданите да се включат в работата на съвета.

За заместник-председателите на СОС бяха избрани представители от трите парламентарни групи-ГЕРБ-СДС, БСП и ДБ. Това са проф. Иво Петров, Милка Христова и Борислав Игнатов.

Герджиков каза, че би било добре и представители от гражданската квота да могат да заемат лидерски позиции и обеща, че темата предстои да бъде обсъдена и да залегне в новия правилник за работа на СОС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!