Националният статистически институт публикува данните за вноса и износа от и към България със страни от ЕС и трети държави.

С Русия продължаваме да имаме изключителен търговски дисбаланс, като ние купуваме енергийни продукти за над 3 млрд. лева, а Руската Федерация внася български стоки само за 717 млн. лева.

Значително по-балансирана е търговията на България с Германия. Вносът на немски стоки у нас възлиза на 5 221,7 млн. лева. България изнася за Германия стоки за 5 626,2 млн. лева.

внос, износ, ЕС, трети страни

 

 

ВНОС-ИЗНОС С ДЪРЖАВИ ОТ ЕС

Износът на България за държавите от Европейския съюз, в периода януари-август 2019г., нараства с 3,6% спрямо същия период на миналата година, показват данните на Националния статистически институт.

За първите 8 месеца на настоящата година износът към ЕС от България се равнява на 25 790.2 млн. лева.

Най-големите търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66.5% от износа за държавите – членки на ЕС.

внос, износ, ЕС, трети страни
данни на НСИ за вноса и износа от и към ЕС

Най-голям ръст е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (29.9%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (14.2%).

България внася стоки от ЕС на стойност 26 970,6 млн. лева. Това е ръст с 2,4% спрямо същия период на миналата година. Най-много стоки сме внесли от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Най-голям ръст е отчетен в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (25.6%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (21.6%).

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за периода януари – август 2019 г. е отрицателно и е на стойност 1 180.4 млн. лева.

ВНОС-ИЗНОС С ТРЕТИ СТРАНИ

През периода януари – септември 2019 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 3.4% в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 13 613.5 млн. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, Съединените американски щати и Република Северна Македония, които формират 50.0% от износа за трети страни.

внос, износ, ЕС, трети страни
данни на НСИ за вноса и износа от и към трети страни

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари – септември 2019 г. намалява с 6.9% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 15 387.9 млн. лева.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

През септември 2019 г. вносът на стоки в България от трети страни намалява с 18.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1 574.0 млн. лeвa.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук