Турция може да прекрати процеса на присъединяване към ЕС, ако европейската страна го притиска и заплашва със санкции заради ситуацията в Кипър, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от РИА Новости.

През 1963 г. Турция подписа споразумение за асоцииране с ЕС, а през 1987 г. подаде заявление за членство в съюза. Преговорите за присъединяване обаче започнаха едва през 2005 г. и многократно бяха спирани поради разногласия. Сега 16 от 35-те глави на преговорното досие са отворени. През март 2016 г. Брюксел засили преговорите в замяна на съгласието на Турция да помогне за намаляване на потока от мигранти.

„Ние имаме права на страна-гарант в този регион, те съществуват и в икономическата зона (Средиземно море). Държавите, които нямат тези права, идват и извършват работа, и ни казват, че не можем да влезем тук, в противен случай над Турция ще има санкции. Непрекъснато проточвате времето, заплашвате със санкции, давате ни обещания много пъти, но не ги спазвате. Фактът, че вие и аз сме на масата за преговори, не ни обвързва. Преговорите могат изведнъж да приключат“, каза Ердоган в Анкара. Той добави, че Турция няма да позволи на ЕС да упражнява натиск върху нея поради ситуацията в Кипър.

Кипър де факто е разделен от 1974 г. Турция се позовава на международните договори за независимост на Кипър, които предвиждат право на трите страни-гаранти да се намесят във вътрешните работи на Кипър и да разположат малки военни контингенти на острова.

Отношенията между Гърция и Турция рязко се влошиха през последните месеци поради решението на Анкара да започне сондажи и проучване на находищата на въглеводороди в изключителната икономическа зона на Кипър.

Турция също поставя под въпрос правото на Гърция да разработва находища близо до източните си острови. В средата на октомври външните министри на ЕС се съгласиха в Люксембург да наложат санкции срещу Турция и инструктираха да се подготвят мерки срещу съучастниците в тази дейност.

В понеделник Съветът на ЕС одобри законодателна рамка, която ще позволи прилагането на санкции срещу физически или юридически лица, участващи в сондажните операции в кипърския шелф.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!