По повод множеството сигнали за нарушения на изборния процес, огромния брой сгрешени протоколи и недействителни бюлетини, ПГ на БСП инициира консултации с всички парламентарно представени партии за определяне на мерки, с които да се подобри изборното законодателство. На консултациите се отзоваха всички парламентарни групи, с изключение на тази на ГЕРБ.

Социалистите предлагат временна комисия да направи предложение за решения за промени в изборния кодекс.

„Ще предложим и на ГЕРБ заедно в една комисия да решаваме проблемите на Изборния кодекс. Целта е обща – гарантиране на честен и прозрачен вот, възможност на българския гражданин да гласува свободно и спокойно, и да изрази волята си такава, каквато е”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

И добави:

 „Местните избори минаха, и в тези избори имаше редица проблеми, които по мнение на различните парламентарни и политически сили, изкривяват вота и не отразяват обективното гласуване на хората. Ето защо поканихме представители на всички парламентарни групи, за да обсъдим проблемите в изборното законодателство. Това, което е работа на депутатите, е да гарантираме през ИК честността и прозрачността на изборите. Изразяваме общо съжаление, че колегите от ГЕРБ не се отзоваха, оставаме отворени към тях и ги каним да се присъединят към тези разговори”.

По думите й  по време на днешната среща всяка от парламентарните групи, които са участвали, без ГЕРБ, са направили своята оценка и предложения за подобряване на изборното законодателство.

„И излизаме пред вас с едно общо предложение, то е и към колегите от ГЕРБ, заедно, на паритетен принцип, да излъчим свои представители и да предложим в зала да се създаде една временна комисия, която да разгледа всички предложения на различните политически сили, в тази комисия те да бъдат обсъдени и експертно. Тази временна комисия да направи това разглеждане на проблемите, да обобщи, да направи предложения за решения, които да влязат вече в залата като общи предложения за промени в Изборния кодекс”, обясни лидерът на БСП.

Йордан Цонев от ДПС поясни, че се обединили около това, че има два механизма, по които може да се реши проблема – единият през постоянната Правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни изменения на ИК и от там да почне дебата.

„А другия механизъм е да съставим нарочна комисия”, посочи той и добави, че всъщност днес се прави това предложение към колегите от ГЕРБ.

„Ще го направим и на нашите парламентарни групи и тогава ще вземем решенията. Това е само едно предложение да вървим по един от двата пътя – или по този, който е в правилника с комисията по правни въпроси, или да съставим нарочна комисия. Разбира се, може да се появи и трети вариант. Но се обединихме около това, че има проблеми в ИК и в изборния процес, които трябва да бъдат достатъчно добре аргументирани”, заяви Цонев.

Веселин Марешки, лидер на „Воля” каза:

„В края стана ясно, че ние все пак сме на един предварителен разговор, но може да се каже, че се обединихме около това, че един от начините да се търси решение на тези проблеми е създаването на такава временна комисия. Ще проведем такива разговори, и ако всички се обединим около това, на паритетен принцип ще създадем такава комисия”, каза Веселин Марешки.

БСП аргументират нуждата от промени в ИК с огромния брой недействителни гласове – над 600 000 общо, и подчертават необходимостта от въвеждане на машинно гласуване и изчистване на изборните списъци от мъртви души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!