Пирогов
Пирогов

ГЕРБ и ДПС отново пречат на правителството да вкара ред и законност в държавата. Въпреки лошите финансови резултати на „Пирогов“ и констатираните нарушения двете партии надигнаха вой срещу освобождаването на досегашния директор д-р Валентин Димитров. ГЕРБ дори отказаха да участват в заседанието на бюджетната комисия на Народното събрание заради уволнението на здравния шеф. Така се саботира работата по приемането на бюджет 2024, който трябва да бъде гласуван час по-скоро. Какво общо има рокадата в спешната болница с парламента? По закон директорите на болниците се назначават от здравния министър. Всяка друга намеса в здравния сектор е политическа.

По тази причина призивът на Делян Пеевски политиците да не кадруват в здравеопазването звучи комично, тъй като именно ГЕРБ и ДПС политизират смяната на началника на „Пирогов“. И не си дават кадрите дори с цената да се спъва работата на парламента по приемането на важни за страната закони.

Припомняме, че директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД д-р Валентин Димитров бе освободен като член на Съвета на директорите заради установени нарушения в доклад от проверка на Звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници.

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов“ е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция. Във връзка с това е образувана прокурорска преписка.

Друг мотив за взетото решение е и създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук