Руини в Газа
Руини в Газа Снимка: Getty images

„Аз не съм привърженик на Хамас или нещо подобно. Въобще не обичам политиката… Но когато някой дойде в къщата ти и убие брат ти или майка ти пред очите ти, можеш ли да останеш спокоен и да не направиш нищо? Не – превърташ и започваш да се биеш“, казва пред германската обществено-правна медия АРД търговецът Ибрахим, който има магазин в стария град на Витлеем.

Когато говориш с палестинците в Западния бряг за случващото се в Газа, често получаваш вместо отговор контравъпроси, посочва авторът на АРД Бьорн Даке.

Палестинците не вярват на Махмуд Абас

Сраженията трябва да спрат, трябва да се преговаря за мир, настоява пред германския журналист търговецът от Витлеем. Но и Ибрахим няма отговор на въпроса кой да преговаря от палестинска страна. Знае само едно – това не трябва да е президентът Махмуд Абас. „Той много говори, но не казва нищо“, смята Ибрахим. Според него правителствата по света трябва да подкрепят Палестина. „Но всички са на страната на Израел“, казва мъжът, цитиран от АРД.

В Палестинската автономия избори не е имало от 18 години. А много палестинци смятат, че 88-годишният Махмуд Абас е твърде слаб, твърде близък до Израел и твърде корумпиран, разказва германският журналист.

Изолирани и търсещи спасители

Той е посетил и бежанския лагер Дхейшех, южно от Витлеем, в който живеят палестинци и техни потомци, които са били прогонени от домовете си при създаването на държавата Израел. Израелската армия редовно извършва операции срещу онези от тях, които са радикално настроени.

Тук новината, че Израел е освободил палестинци от своите затвори в замяна на заложниците в ивицата Газа е била посрещната с радостни възгласи, посочва АРД. „Разбира се, въпросът за затворниците е много важен. В крайна сметка те са нашите интелектуалци. Чисти и почтени“, казва пред медията едни млад мъж, работещ в една закусвалня в Дхейшех. Името му също е Ибрахим. „Те кроят планове за нашата свобода. Те правят жертва, правят нещо добро за страната ни“, добавя 22-годишният младеж.

Той иска да опознае света. За живота извън Западния бряг е чувал само от разказите на други хора. Признава пред германския журналист, че за два дни в региона туристите могат да видят повече, отколкото самият той е видял за своите 22 години.

Много от тях не се дистанцират от Хамас

Младите палестинци жадуват за перспективи. Както и за политици, които да им предложат такива. А партията „Фатах“, ръководена от Абас, не е способна на това, смята Ибрахим. Младежът споменава имената на Маруан Баргути и Ахмед Са’дат – и двамата са в затвора, обвинени са в участие в атентати.

Както в стария град на Витлеем, така и в Дхейшех хората не се дистанцират категорично от Хамас, обявена за терористична организация от ЕС, САЩ и Израел. „Хамас има военна роля в съпротивата. Маруан има политическа и военна роля. Както и Ахмед Са’дат. Нашето единство е нашата сила“, казва 22-годишният Ибрахим.

„Ние сме един фронт. И сме свързани – в Западния бряг и Газа“, декларира още младият мъж пред екипа на АРД. Ибрахим признава, че палестинците имат много политически проблеми, особено с партиите. Но казва, че всички хора в палестинските територии искат свобода. Те искат и държава, в която да не възникват проблеми, свързани с политическите наследници.

Авторът на репортажа Бьорн Даке посочва, че при разговорите с палестинци бързо става ясно, че те не очакват много от своите политици – особено от Палестинската автономия. Дори и в международен план да е смятана за единствения партньор за преговорите, сред палестинците тя не се радва на подкрепа. Това не предвещава нищо добро за разговорите за перспективите след края на войната в Газа, обобщава АРД.

Публикацията на Бьорн Даке от АРД е поместена в Дойче Веле.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук