ГЕРБ, ИТН, Бойко Борисов, Слави Трифонов

ГЕРБ на Бойко Борисов и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов са с приблизително еднакви резултати, като разликата между тях е минимална.

Днешният вот свидетелства за трайното отслабване на БСП. Тя вече се бори за запазване на третото място, където „Демократична България“ има вероятност да я изпревари.

ДПС остава на пета позиция, а шумната коалиция „Изправи се, Мутри вън“ минава 4-процентовата бариера. Към 20.00 часа може да се предположи, че трите формации на Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова е възможно да получат около 113 депутата в 240-местния парламент.

Големият въпрос е днес дали Трифонов ще приеме подкрепа от партиите на статуквото или отново ще откаже да сформира кабинет и така може да се стигне до нови предсрочни избори, заедно с президентските тази есен.

Днешните избори са първите, които се провеждат изцяло с машинно гласуване. Проблемите на някои места с машинния вот като цяло не създадоха генерален проблем за легитимността на изборите. По данни на ЦИК процентът на излязлите от строя машини е пренебрежителен на фона на общата бройка от 10,5 хиляди.

Тази предизборна кампания ще бъде запомнена също така с активното участие на служебното правителство.

Как гласуваха политиците

Президентът Румен Радев се надява, че партиите, които ще победят на изборите за 46 Народно събрание, ще подходят конструктивно към съставянето на новото правителство.

„Надявам се, че партиите са направили правилните изводи от предишните избори и ще подходят много по-конструктивно и отговорно към работата на парламента, за да оправдаят надеждите на избирателите“, отбеляза президентът.

Служебният премиер Стефан Янев се надява, че резултатите от гласуването реално ще отразяват предпочитанията на избирателите. „Надявам се, че ще имаме резултати, реално отразяващи предпочитанията на избирателите. Надявам се, че новият парламент ще състави правителство, от стабилния кабинет зависи бъдещето на страната“, каза той.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в България са се провели избори „по венецуелски“. „Това, което доживя Европа да види – избори по венецуелски – тотален хаос в страната, а в чужбина е кражбата на века. Влизат уж специалисти пипат машините, обаждат се от Бурса, от Одрин, ужас. Хаосът, който създадоха е видим, ЦИК спи“, каза той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е гласувала за необратимост на промените. „Гласувах, за да продължат промените, за тяхната необратимост. Гласувах за правова държава със стабилни органи на властта, а не за сенчесто управление. Гласувах за справедливи доходи и пенсии, за чист въздух, земя и вода, за суверенна България“, заяви тя.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов се надява, че ще се състави легитимно правителство. „Очаквам днешните избори да бъдат честни и да се състави правителство, което ще има желанието, волята и възможността да осъществи дълбока трансформация, от която се нуждае страната“, каза той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е гласувал за „рестарт на държавността“.

Няма основание за оспорване на вота

Според последните официални данни на ЦИК избирателната активност към 16.00 часа е 27,2%. Най-ниска е в Кърджали – 20,61%. Най-висока – в Смолян 33,14%.

56 машини за гласуване са спрели, което е пренебрежимо малко на фона на общата бройка от над 10 500. „Мисля, че няма основания за оспорване на вота“, каза заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

За 240 места в 46 Народно събрание се борят 23 партии и коалиции. По данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 711 048.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук