печат, вестници
Снимка: NewsTalkZB

Днешните парламентарни избори в България оформиха първите страници и водещите заглавия в световните медии, по-специално на тези в Европа.

„Франс прес“ (АФП):Българите отново се отправят към урните в опит да сложат край на политическата криза

Медията отразява мнения на социолози, според които партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) и предпочитаните от него партньори в лицето на партиите на протеста няма да достигнат мнозинство, предвиждайки вместо това пореден силно фрагментиран законодателен орган.

От мястото на събитието АФП е събрала мнения на някои от гласуващите, като например това на 67-годишния пенсионер Георги Паничев, че е недоволен от „ексцесиите“ на сегашната администрация и гласува за „стабилност“, намек за ветерана Борисов, чието политическо дълголетие бележи посткомунистическата история на България. 34-годишната Виктория Николова пък заявява пред медията, че нейният приоритет е „промени в здравеопазването, образованието, по-малко корупция“.

АФП цитира и анализаторът, професорът от Нов български университет Антони Тодоров, според когото ако задънената улица доведе до поредни избори, „избирателите ще се изморят, тяхната подкрепа за демокрацията ще изчезне, като екстремистите ще имат полза от това“.

Отразено е обаче и мнението на Боряна Димитрова от агенция „Алфа Рисърч“, че „партиите осъзнават“, че избирателите са уморени „и ще положат усилия да сформират правителство“.

ТАСС акцентира върху машинното гласуване, надежди за съставяне на стабилно правителство и задълбочени реформи

Медията цитира президента Румен Радев, който се надява, че „партиите, които ще победят на изборите за 46 Народно събрание, ще подходят конструктивно към съставянето на новото правителство“.

Цитирани са и думите на Радев, че с машинния вот гласуването преминава „бързо, лесно и удобно“.

Относно преговорите на РС Македония за нейното членство в ЕС, които в момента се блокират от България, Радев коментира: „Политиката на България спрямо РСМ не зависи от това, какво правителство и парламент ще управляват страната. Те зависи от открития и конструктивен диалог между София и Скопие. Този диалог е важен да се води в една от тези две столици, а не в Брюксел, Париж или Берлин. Сами трябва да разрешим нашите отношения“.

Ройтерс поставя волята за борба с корупцията в светлината на прожекторите на изборите в България

България, най-бедният член на Европейския съюз, има дълга история на корупция. Поредица от скандали, излизащи на бял свят през последните месеци, доминираха в обществения дебат и предизборната кампания, коментира медията, цитирайки Христо Иванов, един от лидерите на „Демократична България“: „Последните избори извадиха Борисов от власт. Тези ще определят какво бъдеще и управление ще има България“.

Ройтерс припомня, че служебното правителство на премиера Стефан Янев обвини кабинета на Борисов, че е похарчил милиарди левове пари на данъкоплатците без прозрачни процедури за обществени поръчки, както и че в края на май то установи, че държавната Българска банка за развитие, създадена за подкрепа на малкия бизнес, е отпуснала 946 милиона лева заеми само на осем компании.

Цитирани са и думите на Борисов на предизборна среща в Северна България на 4 юли: „Очакваха да ни разбият, но ние сме по-силни от всякога. Хората са с нас, защото изградихме много и се поучихме от грешките си“.

Статията завършва с думите на 23-годишния Николай Петров пред Ройтерс: „Наистина се надявам, че нещата могат да се променят. Първо златните кюлчета, сега начинът, по който публичните средства се раздават на облагодетелствани компании…, всичко, довело до това баба ми да трябва да избира кой ден да купува месо и кой не“.

Медиите обръщат внимание на личността на застрашаващия статуквото шоумен-политик Слави Трифонов, съпоставяйки го с досегашния лидер Бойко Борисов

Водещ на вечерно токшоу и изпълнител на балканския аналог на гангстерския рап има реална възможност да сложи край на управлението на един от най-дългогодишните европейски лидери, твърди агенция Блумбърг. На двамата „силни на деня“ е посветена статия на агенцията по повод днешните парламентарни избори в България.

Станислав Трифонов, поп-фолк певецът, известен като „Слави“, се противопоставя на неравенството и корупцията още преди присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. Той докосва струната на недоволство сред избирателите, писнало им от живот с най-ниския жизнен стандарт в Блока и безкрайните скандали сред елита, коментира Блумбърг, цитирайки думите му: „Направеното от ГЕРБ трябва да се изчегърта“.

По-нататък текстът продължава с паралел между Трифонов (54) и Борисов (62), и двамата израснали в обикновени среди като „никой“, набрали известност по време на прехода от комунизъм, довел до хиперинфлация, банкови сривове, бедност, ожесточени сблъсъци и национални протести.

Паралелът между двамата продължава – и Борисов, и Трифонов казват, че подкрепят задълбочаването на връзките с ЕС, въпреки че всеки от тях оказа съпротива срещу усилията на Блока да започне преговори за членство със съседна Северна Македония, позовавайки се на дългогодишни исторически спорове. Борисов иска България да приеме еврото до 2024 г. Трифонов също иска валутата, но съветникът му Тошко Йорданов, заместник-председател на „Има такъв народ“, предупреди срещу всякакъв „преждевременен“ ход. „Еврозоната е чудесна за богатите страни“, каза той. „Но България не е богата държава.“

Според „Политико“, загадъчният шоумен Трифонов „държи ключовете за властта в България“.

Медията вижда в него голяма изненада – не на последно място за самия Борисов, настръхнал от надмощието на артиста над десетте му години в българската политика.

Специално внимание „Политико“ обръща на стратегията на Трифонов като политик да избягва светлината на прожекторите и да разчита силно на публикации във Facebook, за да създаде аура на себе си като метла, която може да помете широко разпространената корупция, основна грижа на много избиратели.

Въпреки че тактиката му изглежда работи, неговите появи и дългите мълчания са сюрреалистични, според вестникът. Той припомня, че „непосредствено след големия си успех през април той не се появи в продължение на дни, казвайки, че има симптоми, подобни на коронавирус. Когато дойде ред на неговата партия да се опита да сформира правителство, той предложи гросмайсторката по шах Антоанета Стефанова като свой кандидат за министър-председател, само за да върне незабавно мандата“.

Тошко Йорданов, заместник-шеф на партията на Трифонов и един от бившите му сценаристи, е цитиран, че „Слави не е човек, който лично търси властта, той иска да види резултати“.

Проблемът медията вижда в дневният ред на Трифонов, който освен план за преразглеждане на избирателната система, е до голяма степен загадка. Въпреки всичките му приказки за това, че е борец срещу корупцията, той беше видимо мълчалив по време на големите антикорупционни демонстрации миналото лято.

Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външни отношения и ръководител на неговия клон в България предупреждава, че той едва ли би могъл да си позволи да продължава с тази пасивност, ако партията трябва да сформира кабинет и да управлява страната. „Той ще трябва да достигне до по-широка аудитория, извън основните си привърженици, особено по време на криза“, каза тя.

Засега обаче изглежда, че неговите поддръжници не се смущават от неговия неортодоксален и скромен подход.

Всъщност посланието на ИТН срещу статуквото огласява виждането на младите българи – около една четвърт от гласовете му идва от хора на възраст между 18 и 30 години, демографски статус, който обикновено се смята за до голяма степен неангажиран с политиката.

„Той все пак успя да намери начин да достигне до младите хора“, цитиран е Първан Симеонов, столичен политически анализатор.

Според Чернева, най-вероятно „той ще разчита на успешни министри от служебното правителство. Но основният въпрос остава: Ще има ли апетит за реформи или ще бъде погълнат от старите мрежи на лоялност?“

А според Симеонов, „българите са склонни да предпочитат популистки аутсайдери, които обещават мащабни промени и бързи решения“.

Ройтерс вижда в Трифонов новодошлия, обещаващ да разруши политическото статукво, и завършва с думите на Симеонов: „Малко е парадоксално, че някой, който е прекарал десетилетия в подигравки на политиците, сега е длъжен да стане един от тях“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук