Скандал в парламента предизвика бойкота на пленарното заседание от страна на депутатите от БСП и ДПС. Заради отказа им за регистрация в пленарна зала кворум не беше събран.

Поведението на БСП и ДПС е пир по време на чума. Те трябва да преодолеят това дребнаво чувство на пиршество и да се върнат в зала, заявиха от ГЕРБ и Обединени патриоти в кулоарите на парламента, след като кворумът  пропадна.

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на парламента Валери Симеонов определи като безотговрно поведението на БСП и ДПС.

„Ден на поврат, на водораздел. Повече не би трябвало да има никакви заблуди по отношение на това коя политическа сила носи отговорността за държавата и коя не носи никаква отговорност, а съществува благодарение на повърхностна политика от времето на следосвобожденска България. Да си го кажем направо – байганьовската политика“, заяви Симеонов.

Симеонов обвини ДПС и БСП в лицемерие.

„Ако досега би могло да се намери някакво оправдание за тяхното отсъствие от зала, за тяхното повърхностно заяждане, отхвърляне на всички предложения без аргументи, сега, когато се гледат данъчните закони, когато сме в навечерието на приемането на бюджета, едно такова поведение е безотговорно“.

Валери Симеонов потвърди, че за невъзможността управляващото мнозинство да осигури необходимия кворум за началото на днешното заседание е допринесъл и факта, че трима депутати от „Обединени патриоти“ са с положителни тестове за COVID-19, а един от тях е в тежко състояние.

„Това поведение в никакъв начин не може да бъде определено като нормално. Отговорните и системните политически партии би следвало в такъв момент да излъчват послания към българския народ, които да дадат на нацията знак, че ние тук сме изпратени именно да решаваме проблемите на хората“, заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя подчерта, че в седмичната програма на законодателния орган са влизали и промени в данъчните закони, които са неотменна част от бюджета на страната за догодина и дори „прелюдия към него“.

„Изключително важно е в този момент да гарантираме финансова стабилност на системите, които от една страна осигуряват здравното обслужване, от друга – дават гаранции за социална сигурност и на трето място – посрещат последствията от икономическата криза“, коментира още Даниела Дариткова.

Според нея поведението на опозицията в такъв момент „не е нормално политическо поведение“, още повече от хора, които „имат претенциите да поемат управлението на страната“.

От БСП заявиха, че дествията им са последователни.

„Парламентът е изчерпан и днес видяхме още едно доказателство за това. Нашата позиция за неучастие в регистрацията не е нова. Ние сме последователни, това е принципна позиция, която не смятаме да променим. Обвиненията, че БСП е безотговорна са неадекватни. Ние не веднъж предупреждавахме, че тази агония трябва да приключи. За нас безотговорно би било ако участваме в поддържането на тази агония“, заяви депутатът Кристиян Вигенин.

БСП и занапред няма да участват в регистрацията на заседанията, заяви Вигенин като подчерта, че те ще изразят отношението по законопроекта за бюджета догодина, когато влезе за обсъждане в пленарна зала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!