Милен Керемедчиев
На снимката: Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи

Милен Керемдчиев е роден на 27 септември 1968 година във Варна. Завършва Университета за национално и световно стопанство и New Indian School в Кувейт. Бил е заместник-министър на икономиката и на външните работи. Също така е заемал поста  координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа. Бивш генерален консул на България в Дубай, както и изпълнителен директор на „Български пощи“ до2011 година. След това Керемедчиев работи в частния бизнес. Той е представител на австрийската „Майнъл Банк“ в България, а към днешна дата е вицепрезидент на консултантската компания „Артон Капитал“, която има офиси в  Англия, Канада и Обединените арабски емирства.

 

Тръмп обяви, че печели навсякъде, въпреки че голяма част от гласовете не са преброени. Той предупреди и за измами. Какво означава тази негова реакция, при условие, че този път резултатите може доста да се забавят?

Като цяло се видя, че който прави прогнози за изборите в САЩ не винаги познава, даже обратното. Последните няколко президентски избори, в това число и предходните между Клинтън и Тръмп всички прогнози също показваха победа на Хилари Клинтън и тя наистина спечели с над 3 милиона гласа повече. Тогава тя спечели с 48% срещу 46 за Тръмп. Но реалността е друга, тъй като американската избирателна система е толкова по-различна от европейската и българската, че такива прогнози не могат да се правят. Това, което казва Тръмп всъщност е близко до реалността. Оказва се, че републиканците наистина са се  мобилизирали много по-силно отколкото демократите в тези избори и ще бъде наистина фотофиниш. Аз смятам, че по-скоро трябва да се съобразим с това, което казва кандидатът Байдън, че трябва търпение, наистина трябва търпение, тъй като резултатите тепърва ще излизат. Ще отнеме поне една седмица на щати като например Пенсилвания, в които беше забранено да се отварят бюлетините, дошли по пощата, преди изборния ден. Те тепърва трябва да ги отворят, да ги преброят и да ги регистрират, което ще отнеме много време. Така, че  тези резултати даже и да излязат прогнозни в някои щати могат да бъдат обърнати с броенето на гласовете по пощата тъй като разликата е много малка.

100 милиона души са гласували по този начин, по пощата. Имате предвид, че дори и днес, както каза Байдън да има някакви резултати, каквито и да са те при малка разлика не може да се обяви кой е следващият президент?

Това е  така. В някои щати да кажем като Флорида, които разрешават изпращане на гласовете по пощата 22 дни преди стартирането на кандидат-президентската напревара всъщност те много по-бързо могат да преброят гласовете по пощата и гласовете, пуснати в урните и по този начин да имат наистина доста реален и близък до крайния резултат показатели. Но други щати като Пенсилвания, които не допускат отваряне на бюлетините по пощата преди затваряне на секциите всъщност ще се забавят в обявяването на своите резултати. Самата специфика на гласуването беше разделена много тъй като демократите бяха подтиквани да гласуват по пощата и голяма част от тях гласуваха по пощата, докато републиканците бяха подтиквани от Тръмп да гласуват в изборния ден в урните. Така, че много е възможно в момента Тръмп да поведе, ако се броят тези резултати от урните, а след това Байдън да наваксва, когато започнат да се отварят и да се броят бюлетините по пощата. Така, че който и да обяви, че е победител ако разликите са малки около процент- процент и половина наистина може да се обърне резултата взависимост от гласовете по пощата.

Социолозите обаче даваха много сериозна преднина за Байдън

Да, 14-20% преднина на Байдън не бяха реални резултати. Има едно голямо т.нар „мълчаливо мнозинство”, които не обявяват за кой ще гласуват, не се афишират, даже и понякога прикриват за кой ще гласуват. Това мнозинство всъщност помогна още на Никсън през 60-те години да спечели изборите, след това помогна и на Тръмп на предходните избори. Сега отново му помага на него. Така, че тези социологически проучвания, които показваха толкова голяма преднина не бяха реалистични итова се доказва. В момента наистина вървим към фотофиниш и много близки резултати на двамата кандидати.

А наистина ли, който спечели Флорида печели битката за Белия дом?

По принцип Флорида и Охайо са щатите, които ако бъдат спечелени от един от двамата кандидати се печели и вота, но в момента не бих казал, че това е чак толкова съществено. Да, Флорида беше изключително важен щат за спечелване и там Тръмп печели, но има няколко още щати, в които резултатите няма да излязат толкова бързо. Ако се върнем на Пенсилвания- този щат дава 20 електорални единици за един от двамата кандидати.

А те ще станат ясни до седмица доколкото разбирам?

Ще има някакви прогнози, но до седмица ще станат ясни. Но ако разликата между двамата кандидати е 3-5% тя трудно би се стопила от гласувалите по пощата. Така, че там също може да се направи прогноза, но окончателните резултати ще дойдат след седмица. Това, което искам да кажа е, че тези щати, които в момента още не са обявили резултати, но в предварителните проучвания води Тръмп ако той спечели всички тези щати, тогава победата му ще бъде смазваща тъй като той ще вземе над 270- те гласа, които му трябват от т.нар. „супер кандидати”.

Каква ще е американската политика спрямо България ако спечели отново Тръмп и съответно ако този път победата е за демократите в лицето на Байдън?

Ще видим голяма  разлика в политиките на САЩ въз основа на двата кандидата за президент. Ако Тръмп спечели втори мандат ще видим много по-засилено сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността, много повече участие на България като страна-член на НАТО, засилване на нашето участие в източния фронт на НАТО и много по-сериозно сътрудничество в икономическата и военната сфера. Ако спечели Байдън тогава ще видим много повече натиск върху България относно свободата на словото, защита правата на малцинствата, върховенството на закона, борбата с корупцията т.е тогава САЩ ще подкрепят Европейският съюз и европейските институции в това да се оказва все по-сериозен контрол върху България относно спазването на върховенството на закона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!